r e k l a m a

Partner serwisu

Co się bardziej opłaca: śruta rzepakowa czy sojowa?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 14.08.2019r.

Mając na względzie zawartość białka ogólnego, poekstrakcyjna śruta rzepakowa może zastąpić śrutę sojową. Główną przyczyną, z powodu której śruta rzepakowa jest lepszą paszą białkową niż śruta sojowa jest większa podaż białka dla bakterii żwacza.

Śruta rzepakowa posiada także lepszy skład aminokwasowy białka by-pass i lepsze jest wykorzystanie wchłoniętych aminokwasów do syntezy białka mleka, o czym decyduje korzystny skład aminokwasowy – dużo metioniny i cystyny. Krowy żywione dawkami z udziałem śruty rzepakowej lepiej wykorzystują jej aminokwasy do syntezy białka mleka.

r e k l a m a

Białka w śrucie rzepakowej mniej, ale jest lepiej trawione w żwaczu

Na poparcie tej tezy prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie, podaje doskonały przykład analizy danych opartych na wielu przeprowadzonych doświadczeniach porównujących przemiany białkowe w przewodzie pokarmowym krowy skarmianych śrutą rzepakową i sojową.

r e k l a m a

I tak przyjęto, iż zawartość białka ogólnego w śrucie rzepakowej wynosi 350 g/kg; w śrucie sojowej – 450 g/g. Rozkład białka w żwaczu: w śrucie rzepakowej – 75%, w śrucie sojowej 70%. Strawność jelitowa białka by-pass (nieulegającego rozkładowi w żwaczu): w śrucie rzepakowej – 95%, w śrucie sojowej – 95%. Porównując obydwie pasze wart odnotowania jest fakt, że pomimo wyższej zawartości białka ogólnego w poekstrakcyjnej śrucie sojowej niż w rzepakowej, ilość białka rozkładanego w żwaczu jest zbliżona, co wynika z większej podatności białka śruty rzepakowej na rozkład w żwaczu.

Zastąpienie w dawce pokarmowej śruty sojowej śrutą rzepakową może przyczynić się do efektywniejszego żywienia krów paszami niemodyfikowanymi genetycznie
  • Zastąpienie w dawce pokarmowej śruty sojowej śrutą rzepakową może przyczynić się do efektywniejszego żywienia krów paszami niemodyfikowanymi genetycznie


Śruta rzepakowa zastąpi śrutę sojową?

Z pewnością śruta rzepakowa „taniej” karmi bakterie żwaczowe. Gdy w mleku krów jest za mało mocznika, co wskazuje na małą podaż białka (amoniaku) dla mikroorganizmów żwacza tańszym źródłem jest z pewnością śruta rzepakowa. Pod względem dostępności białka podatnego na rozkład w żwaczu 1 kg śruty rzepakowej może zastąpić około 830 g śruty sojowej. Z 1 kg śruty sojowej jelitowo wchłanianie jest około 128 g białka, natomiast z 1 kg śruty rzepakowej mniej – ok. 84 g. Pod względem dostępności białka wchłanianego w jelicie cienkim 1 kg śruty rzepakowej może zastąpić około 660 g śruty sojowej.

W badaniach przeprowadzonych na krowach mlecznych, o średniej wydajności wynoszącej powyżej 44 kg mleka dziennie, żywionych dawkami pokarmowymi z 20% udziałem śruty rzepakowej wykazano, że tak wysoki udział śruty nie miał ujemnego wpływu na pobranie paszy oraz na wydajność mleczną. Z kolei inne badanie, w którym porównywano efekty produkcyjne stosowania dawek pokarmowych z 20,8% udziałem śruty rzepakowej, która zamieniła śrutę sojową, wykazało brak jakiegokolwiek wpływu śruty rzepakowej na pobranie suchej masy, wydajność i skład mleka krów produkujących dziennie około 35 litrów mleka.

Przelicznik wartości pokarmowej 1 kg śruty rzepakowej
w stosunku do śruty sojowej
Podstawa przeliczenia  Ilość kg śruty sojowej odpowiadającej 1 kg śruty rzepakowej
Białko ogólne 0,77
Białko ulegające rozkładowi w żwaczu 0,83
Białko ulegające rozkładowi w jelicie cienkim 0,66
BTJN 0,77
BTJE 0,66
JPM 0,90

Ile śruty rzepakowej możemy zawrzeć w dawce dla krów mlecznych?

W praktyce na podstawie zawartości białka ogólnego, 1 kg śruty rzepakowej może skutecznie zastąpić 770 g śruty sojowej. Jeżeli zatem w dawce pokarmowej stosowane było dotychczas 2 kg śruty sojowej i 2 kg śruty rzepakowej, to stosując tylko przelicznik uwzględniający zawartość białka ogólnego, dawka po korekcie może zawierać 2,6+2=4,6 kg śruty rzepakowej. Wartość 2,6 wyliczono z równania 2:0,77=2,6 kg.

Beata Dąbrowska
fot. Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody