Stres u krów wpływa na ich płodność i kondycję

Polskie mleko
Data publikacji 09.08.2017r.

W czasie ciąży, porodu oraz bezpośrednio po nim krowa jest szczególnie podatna na czynniki stresogenne. Pod wypływem stresu, dochodzić może do zanikania skurczów macicy, czego następstwem może być ciężki poród oraz słaba inwolucja macicy po porodzie.

Oprócz zaburzeń kurczliwości macicy, pod wpływem stresu może także dochodzić do poronień, choroby jajników oraz zaburzeń w produkcji mleka. Za taki stan rzeczy odpowiedzialna jest adrenalina. Stres jest bowiem złożoną reakcją organizmu na działanie danego czynnika stresogennego. Podczas silnego pobudzenia układu zwanego współczulnym, następuje uwalnianie dużych ilości adrenaliny. Związek ten – obok zwiększenia się w organizmie ilości glukozy i kwasów tłuszczowych – powoduje przyspieszenie akcji serca, zwężenie naczyń krwionośnych, wzrasta ciśnienie tętnicze krwi. Oddechy krowy stają się częstsze i głębsze, a wyhamowaniu ulega perystaltyka przewodu pokarmowego oraz macicy. Ograniczone staje się wydzielanie soków trawiennych oraz moczu. Wzrasta krzepliwość krwi oraz poziom wielu ważnych hormonów. Gdy poziom hormonów przez dłuższy czas jest wysoki, to może ujemnie wpływać na organizm i powodować dolegliwości, takie jak: owrzodzenie śluzówki przewodu pokarmowego, zaburzenia układu rozrodczego, obniżenie odporności, co sprzyja rozwojowi chorób zakaźnych.


Zakłócanie naturalnie wyrobionych odruchów warunkowych krów, takich jak nieprzestrzeganie określonej pory żywienia czy też doju powoduje u nich stres i ryzyko konsekwencji z niego płynących



W okresie laktacji krowy narażone są na wiele czynników mogących powodować infekcje np. nieodpowiednia higiena, wprowadzanie do stada nowych zwierząt bez okresu kwarantanny, zbyt późne rozpoczynanie leczenia. Hodowca cały czas powinien mieć na względzie, iż chora krowa narażona jest przede wszystkim na stres bólu.

Na co powinniśmy więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na żywienie. Pasza uboga w niezbędne składniki pokarmowe, często nadpsuta lub nadmiernie zakwaszona, zaburza procesy trawienne i w konsekwencji zakłóca środowisko wewnętrzne. Przyczyną stresu są:
  1. źle zaprojektowane stanowiska dla krów cielnych – krótkie, bezściołowe, z metalowymi rusztami,
  2. stres cieplny,
  3. zła wilgotność, wentylacja, oświetlenie oraz na pastwiskach brak wiaty i wody pitnej,
  4. nieodpowiedni transport krów i cieląt,
  5. zakłócanie naturalnych odruchów warunkowych – zły czas karmienia i doju, brak ciszy i spokoju przed wycieleniem,
  6. brak ruchu na świeżym powietrzu w czasie ciąży i po porodzie,
  7. zabranie cielęcia tuż po porodzie – fatalny wpływ na zdrowie oseska i inowlucję macicy,
  8. urazy mechaniczne i stany zapalne, np. schorzenia racic,
  9. nadmierna dokuczliwość ze strony owadów: much owadów, gzów.

Doskonałym odzwierciedleniem samopoczucia zwierząt jest zachowanie się krów, po którym możemy wnioskować czy zwierzę znajduje się w warunkach dla niego stresowych czy też nie. Najlepiej zaobserwować to na hali udojowej, gdzie możliwa jest ocena i stopień pobudliwości podczas czynności związanych z dojem. bd

Partner serwisu