r e k l a m a

Partner serwisu

Sucha dezynfekcja obory poprawia parametry mleka i wpływa na dobrostan krów

Polskie mleko Porady
Data publikacji 26.08.2020r.

Wśród czterech najważniejszych przyczyn powstawania stanów zapalnych wymienia oraz schorzeń racic, na pierwszym miejscu wymienia się środowisko. I trudno się dziwić, gdyż czystość podłoża, po jakim chodzą i na jakim odpoczywają nasze krowy ma ogromne znaczenie.

r e k l a m a

Dezynfekcja szczególnie ważna w oborach wolnostanowiskowych

Wydaje się, że największe ryzyko rozprzestrzeniania się zakażeń występuje w oborach wolnostanowiskowych. Jeżeli bowiem poszczególne legowiska zajmowane są kolejno przez różne krowy, to w przypadku każdej z nich może dochodzić do kontaktu końcówek strzyków wymienia z podłożem, a tym samym wnikania do kanałów strzykowych chorobotwórczych drobnoustrojów. Patogeny te mogą zaś znaleźć się w ściółce na przykład w wyniku wypływu mleka z chorych na zapalenie wymienia strzyków.

Nie tylko odchody są źródłem chorobotwórczych patogenów

Drobnoustroje mogą być także przenoszone między kończynami, a konkretnie racicami bydła, co pociąga za sobą szereg zagrożeń dla stanu zdrowotnego. Obok wydalin chorych zwierząt, źródłem zakażenia powietrza w oborach są również pasze i rozkładająca się ściółka. W obiektach inwentarskich w 1 m3 powietrza może znajdować się od kilku do kilkudziesięciu milionów drobnoustrojów, w tym również grzybów.
Preparaty do dezynfekcji ściółki i wszelkich podłoży w oborach działają bakterio-, wiruso- oraz grzybobójczo, zdecydowanie polepszając dobrostan zwierząt i zmniejszając ich zachorowalność. Dzięki swoim właściwościom dezynfekującym redukują wydzielanie szkodliwych gazów (amoniak, siarkowodór, metan), przez co oczyszczają powietrze w oborze oraz podnoszą wartość nawozową gnojowicy i obornika. Te nowoczesne preparaty w doskonały sposób aprobują wilgoć, dzięki czemu osuszają legowiska i ograniczają występowanie chorób skórnych kończyn i biegunek u bydła. Większość preparatów do suchej dezynfekcji zawiera w swoim składzie związki wysokozasadowe, które powodują podwyższenie wartości pH nawet do około 12, a to oznacza, że przy takiej wartości większość chorobotwórczych bakterii nie przetrwa.

Dezynfekcja obory znacząco wpływa na zdrowie i dobrostan krów

r e k l a m a

Sucha dezynfekcja poprawia zdrowotność wymienia oraz jakość mleka, zmniejszając ilość komórek somatycznych. Poprawia także twardość rogu i zmniejsza występowanie chorób racic m.in. zanokcicę, a także obniża zachorowalność cieląt na choroby płucno-jelitowe. Ponadto zmniejsza do minimum obecność larw much i innych uciążliwych owadów.

Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Archwum

 

Widziałeś już nasze video "Izydroy 2020 - które firmy są przyjazne rolnikom?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody