r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

To racice noszą mleko

Polskie mleko Porady
Data publikacji 08.01.2018r.

– Bo tylko krowa, która bez żadnego bólu nosi swój ciężar, posiada warunki do optymalnego pobierania paszy i dobrej produkcji mleka – mówił dr inż. Kazimierz Konsowicz, dyrektor ds. doradztwa i szkoleń SHiUZ w Bydgoszczy, podczas szkolenia na temat uwarunkowań zdrowotności racic i ich wpływie na rozród u krów mlecznych. Spotkanie z hodowcami odbyło się  w połowie grudnia ub. roku, na terenie gospodarstwa „Kom-Rol” w Kobylnikach niedaleko Kruszwicy.

r e k l a m a

Kulawizny to same straty


Kulawizny wiążą się z określonymi ekonomicznymi konsekwencjami. Przede wszystkim powodują obniżenie produkcji mleka, wywołują problemy związane z rozrodem, zwiększają brakowanie krów, wymagają większych nakładów na opiekę weterynaryjną oraz skracają okres użytkowania krów.

Stwierdzono, że z powodu kulawizn spadek produkcji mleka może wynosić od 5 do aż 65%. Istotnym czynnikiem jest także rozród. Dysfunkcje racic powodują u zwierzęcia reakcje stresowe. Krowa wytwarza mniej hormonów LH odpowiedzialnych za dojrzewanie pęcherzyka jajnikowego i zagnieżdżenie się ciałka żółtego. Krowa kulawa czuje wielki ból, ma zatem problemy z dojściem do stołu paszowego, więc nie pobiera paszy. Jeśli tak się dzieje, to popada w deficyt energetyczny, w efekcie którego pojawiają się kłopoty z występowaniem rui. Może także dochodzić do cichych rui. Jest to stan, gdy wytwarzana jest mniejsza ilość hormonów gonadotropowych, co sprawia, że komórki jajnikowe są słabsze lub niewykształcone – mówił dr Kazimierz Konsowicz.

Trudne do zdiagnozowania

r e k l a m a

Podczas szkolenia hodowcy mogli dowiedzieć się, że główne przyczyny chorób racic u bydła ujęte są w dwóch kategoriach. Są to uwarunkowania genetyczne, do których zaliczana jest budowa i jakość stawu skokowego, wielkość i kształt racic oraz twardość rogu racicowego. Drugą kategorię stanowią kwestie środowiskowe, do których zaliczają się urazy mechaniczne, nieprawidłowy system utrzymania i błędy żywieniowe.



  • Podczas szkolenia w Kobylnikach hodowcy – obok części teoretycznej – wzięli również udział w praktycznym pokazie korekcji racic

Aby mądrze zarządzać zdrowotnością racic trzeba umieć odpowiednio diagnozować problemy. Hodowca powinien wiedzieć jak wychwycić krowy kulawe. Najczęściej jednak świadomość skali tego zjawiska w oborze jest niewielka.

W Kansas spytano hodowców o to, jaki procent krów ma w ich oborach problemy z kulawiznami. Większość wskazała, że około 6%. Po przeprowadzeniu oceny ruchu okazało się, że średnio jest to aż 27%. Kulawizny trudno zdiagnozować, dlatego też zostały stworzone narzędzia, które pomagają je typować – mówił Marian Wisłocki, korektor racic u krów.

Koszty wynikające z jednej kulawej krowy, w Europie szacuje się na 250 euro, w USA 350 $. Z kolei w Wielkiej Brytanii wyliczono, że koszt ten kształtuje się na poziomie 178 funtów na sztukę. Przy stadzie 100 krów i kulawiźnie na poziomie 25%, straty hodowcy sięgają 10 tys. funtów.


Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Widziałeś już nasze video "Jak rozwijać KGW i stowarzyszenia na wsi – zapraszamy na webinarium"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody