StoryEditorWiadomości rolnicze

Upał odbiera krowom apetyt

30.06.2017., 09:06h
Przed nami lato. Trudny – z uwagi na wysokie temperatury – czas dla krów i hodowców. Jednym z pierwszych skutków wysokich temperatur jest zredukowanie pobrania paszy, co oznacza, że krowy pobierają mniej białka, energii, witamin i minerałów. Z tego powodu największym wyzwaniem dla hodowców w tym okresie powinno być zwiększenie pobrania paszy przez zwierzęta.

Spadek pobrania suchej masy może wynieść nawet 25%. Krowy narażone na stres cieplny nie tylko mniej pobierają paszy, ale również wytwarzają mniej masy ciała na jednostkę pobranej paszy (chudną). Zwierzęta muszą wydatkować więcej energii na pobudzenie procesu rozpraszania ciepła wewnętrznego poprzez pocenie się, przyspieszone bicie serca i zwiększenie liczby oddechów, ograniczając w ten sposób ilość energii na cele produkcyjne. Obniżone pobranie paszy, wraz ze zwiększoną ilością wypitej wody, wpływa na wypełnienie żwacza. W badaniach wykazano, że krowy mleczne przy temperaturze powietrza 5°C pobierały około 3 kg wody na 1 kg suchej masy, natomiast przy 32°C spożycie wody wzrosło do 8 kg na 1 kg s.m.

Warto również wiedzieć, że strawność paszy jest dodatnio skorelowana z temperaturą otoczenia i wilgotnością. Wraz ze wzrostem temperatury powietrza następuje wzrost strawności białka i wykorzystania energii, co tłumaczy spadek pobrania paszy i wolniejszą motorykę żwacza. Podczas stresu cieplnego, z powodu rozszerzania się obwodowych naczyń krwionośnych, następuje redukcja przepływu krwi do naczyń krwionośnych żwacza, w konsekwencji czego słabo strawione składniki pokarmowe są lepiej przyswajane przez krowy. W ich organizmie zachodzą również zmiany w poziomie lotnych kwasów tłuszczowych. W efekcie stresu termicznego następuje wzrost stężenia kwasu propionowego, przy jednoczesnym obniżeniu się ilości kwasu octowego. Wzrost kwasu propionowego we krwi jest związany ze spadkiem zawartości tłuszczu w mleku.

Dodatek wody do wozu paszowego wzmacnia smak sporządzonej mieszanki, przez co zwiększa się jej pobranie oraz ogranicza możliwość sortowania

W zminimalizowaniu negatywnych skutków stresu termicznego ogromne znaczenie ma właściwe żywienie krów. Bardzo pomocna jest tutaj dawka paszowa o wysokim poziomie paszy treściwej i niskiej zawartości włókna, ponieważ energia metaboliczna z paszy treściwej jest wykorzystywana bardziej efektywnie niż dawka o wysokiej zawartości zielonki pastwiskowej. Pamiętajmy jednak, że zbyt duże ilości pasz treściwych mogą bardzo szybko prowadzić do obniżenia pH.

Latem dużym problemem jest również przesuszanie się TMR-u, które może zawierać nawet powyżej 50% suchej masy. Dodatkowemu przesuszeniu podlega także miks zadany na stół paszowy, szczególnie gdy zamontowane są nad nim mechaniczne wentylatory. Ratunkiem może być dodatek (bezpośrednio do paszowozu) wody w ilości 60 do 100 litrów na tonę paszy.

Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 14:58