Upały kradną mleko

Polskie mleko
Data publikacji 31.07.2017r.

Bydło jest mało odporne na wysokie temperatury powietrza, gdyż poci się około 10 razy mniej niż człowiek. Najbardziej optymalne warunki cieplne dla tych zwierząt są, gdy temperatura wynosi między 4 a 10 oC. Temperatura powyżej 25 oC powoduje zmiany metaboliczne oraz znaczne podwyższenie temperatury ciała, a nawet stres cieplny.

Krowy w czasie upałów mają zmniejszone pobieranie paszy a także przemianę materii co przekłada się na niższą produkcję mleka. Zwiększone obciążenie układu krążenia obniża odporność. Ponadto pogarsza się jakość pęcherzyków owulacyjnych, a także zaburza się gospodarka hormonalna co powoduje skrócenie rui i mniej widoczne jej objawy, a przez to zmniejsza się skuteczność zacieleń.


By móc przewidzieć wystąpienie stresu cieplnego opracowano złożone indeksy. Jednym z najczęściej stosowanych jest wskaźnik THI uwzględniający temperaturę oraz wilgotność względną powietrza.

W czasie upałów notuje się zmniejszenie produkcji mlecznej o 10–25%, co następuje zwykle po 2–4 dniach od wystąpienia stresu cieplnego, przy wskaźniku THI=72. Spadek wydajności wynosi od 0,2 do 0,88 kg mleka na 1 jednostkę THI. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Arizonie wykazały spadek wydajności u wysokowydajnych krów już przy wartości THI=68. Przy wzroście wydajności mlecznej krowy z 35 na 45 l/dzień spada próg jej wrażliwości na wysoką temperaturę o 5 oC.

Andrzej Rutkowski

Więcej o stresie cieplnym u krów przeczytasz w artykule "Jak przygotować oborę, aby zmniejszyć stres cieplny u bydła?"

Partner serwisu