StoryEditorWiadomości rolnicze

W Unii spada skup mleka

06.07.2015., 13:07h
Według danych KE, w I kwartale 2015 r. dostawy surowca do mleczarni w Unii Europejskiej ogółem, ukształtowały się na poziomie 36,012 mln ton, czyli o 1,3% niższym niż w analogicznym okresie 2014 roku.

Analizując sytuację w przypadku najbardziej liczących się producentów mleka, dostawy najbardziej spadły w Irlandii – o 4,3% w skali roku (805,0 tys. ton), Francji – o 2,7% do 6,43 mln ton oraz w Holandii – o 2,2% do 3,07 mln ton. Przyglądając się przetwórstwu odnotowano spadek produkcji tych artykułów mleczarskich, na które popyt na rynkach światowych (i unijnym) w tym roku uległ osłabieniu. W czasie pierwszych trzech miesięcy 2015 roku unijna produkcja pełnego mleka w proszku (PMP) była o 15,3% niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniosła 148,2 tys. ton, produkcja serów spadła o 3,7% i osiągnęła poziom 2,04 mln. ton. Zmniejszyła się także produkcja mleka płynnego (-2% w skali roku do 6,82 mln t) oraz produktów fermentowanych (-3,6% do 1,55 mln ton). O 3% w skali roku wzrosła natomiast produkcja śmietany i mleka skoncentrowanego, natomiast w produkcji odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) i masła odnotowano minimalne zmiany (kolejno 317,7 tys. ton i 499,5 tys. ton).

Podobne tendencje widoczne są w handlu zagranicznym przetworami mleczarskimi. W bieżącym roku dość mocno spadła sprzedaż zagraniczna serów, dla których podstawowym (poza unijnym) rynkiem zbytu była Rosja. W I kwartale 2015 roku ich eksport ogółem był o 1% niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku i wyniósł 161,8 tys. ton. Powyższy wynik byłby jeszcze słabszy, gdyby nie silny wzrost zakupów dokonywanych przez USA, które w pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku zaimportowały o 25% więcej serów niż przed rokiem (łącznie 40,5 tys. ton), w tym import z UE sięgnął 30,8 tys. ton, był zatem o 23% wyższy o 23% niż w pierwszym kwartale 2014 r. Na drugim miejscu wśród odbiorców serów z UE znalazła się Japonia, która jednocześnie w tym roku jest największym światowym importerem serów. Ogółem Japonia sprowadziła 59,6 tys. ton tych produktów, co było 8% zwyżką w skali roku. 14,6 tys. ton tego importu pochodziło z UE (+64% w skali roku). 

Oprac. B.D.

Źródło: Fammu/ Fapa

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 08:17