Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Wady i zalety stosowania młóta browarnianego w żywieniu krów mlecznych

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 12.07.2018r.

Młóto browarniane zawiera 20–24% suchej masy i 22–24% białka w suchej masie. Białko zawarte w młócie tylko w 45% jest rozkładane w żwaczu, co sprawia, że doskonale nadaje się jako składnik dawek pokarmowych krów mlecznych. Jest paszą mlekopędną i poprawia smakowitość całej dawki, przez co zwiększa pobranie suchej masy przez krowy.

Przestrzegaj dawek!

Jest tylko jedno „ale”. Stosując młóto w żywieniu bydła mlecznego nie należy przekraczać zalecanych dawek. Optymalne dzienne dawki młóta dla krów w okresie laktacji nie powinny przekraczać 6–8 kg na sztukę, przy czym trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej struktury dawki (dotyczy to zwłaszcza TMR-u). Zadawanie większych ilości młóta stwarza już ryzyko wystąpienia biegunek, a podawanie nadmiernych jego ilości przez dłuższy czas przyczynia się do obniżenia tłuszczu w mleku, problemów w rozrodzie i okresie okołoporodowym. Młóto najlepiej stosować na początku i w środku laktacji, w połączeniu z kiszonką z kukurydzy i kiszonką z traw. Dobre efekty uzyskuje się także w przypadku skarmiania kiszonek z traw i motylkowych, zawierających duże ilości białka łatwo ulegającego rozkładowi w żwaczu. Ze względu jednak na niewielką zawartość energii, konieczne jest uzupełnienie dawki śrutą zbożową, która wpływa także korzystnie na ilość pobranego młóta.

r e k l a m a



Młóto dobrym komponentem TMR-u, ale nie dla zasuszonych

Układając dawki pokarmowe dla krów, kiszone młóto należy traktować – mimo że jest kiszonką – jako paszę treściwą. Nie poprawia bowiem struktury dawki, czasem mogąc ją nawet psuć (gdy jest stosowane z paszami objętościowymi, np. mokra kiszonka z kukurydzy, trawy lub lucerny). Młóto należy postrzegać głównie jako źródło białka pozwalające obniżyć koszt żywienia stada. Dodatek około 8 kg młóta do dawki dziennej krowy pozwala na zastąpienie 1 kg śruty poekstrakcyjnej sojowej. Jest bardzo dobrym komponentem TMR-u, ponieważ ze względu na swoją „soczystą” strukturę ogranicza sortowanie pasz przez krowy. Trzeba pamiętać także, aby nie stosować młóta w żywieniu krów zasuszonych ze względu na możliwe problemy w okresie okołoporodowym.



  • Podawanie młóta wpływa korzystnie na kondycję żwacza. Pasza zawiera także szereg mikro- i makroelementów, witaminy B1, B2, B4, B5, A i E oraz aminokwasy
W żywieniu bydła stosować możemy również młóto browarnianie suszone, które jest jednak paszą stosunkowo drogą. Jeśli zdecydujemy się na wprowadzenie do żywienia granulowanego młóta suszonego, to pamiętajmy, że dawka dla krów wysoko mlecznych wynosi od 2 do 3 kg.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a