StoryEditorŻycie wsi

Wielkopolanie dziękowali za plony u stóp Świętego Wojciecha

26.09.2020., 09:09h
Susza położyła się cieniem na plonach, a pandemia – na obchodach dziękczynienia za nie. Wielkopolanie świętowali tegoroczne zbiory nieco mniej licznie, ale jak zawsze uroczyście. Wielkopolskie Dziękczynienie za Plony odbyło się u stóp Świętego Wojciecha w katedrze gnieźnieńskiej. 

Jak Wielkopolanie dziękowali za tegoroczne plony?

W minioną środę na wzgórzu katedralnym w Gnieźnie spotkali się uczestnicy Wielkopolskiego Dziękczynienia za Plony zorganizowanego przez Wielkopolską Izbę Rolniczą. Impreza zgromadziła nie tylko rolników, ale i przybyłe z pielgrzymką reprezentacje wielkopolskich kół gospodyń. Uroczystości rozpoczęły się mszą świętą odprawioną przez prymasa Wojciecha Polaka, który w kazaniu powiedział m.in.: „...choć wirus ciągle stanowi realne zagrożenie (...), a susza, zwłaszcza u nas, w Wielkopolsce, tylko nieznacznie odpuściła, to myślę, że dziś stajemy tutaj bogatsi o to doświadczenie ostatnich miesięcy nie po to, aby powtarzać ewangeliczne »Biada!«, ale dziękować Bogu za Jego błogosławieństwo (...)”. Zwracając się do rolników, prymas Polak powiedział: „...Wasza mozolna praca, niestety, często nie jest doceniana (...). A to dzięki waszemu codziennemu zaangażowaniu nie doświadczamy głodu w naszej ojczyźnie...”.

Prymas odniósł się w homilii także do kobiet.

„...Chciałbym więc dzisiaj, podczas waszego pielgrzymowania do Gniezna, drogie panie, podziękować wam za ogrom pracy, poświęcenia, codziennej troski, za działania niestrudzenie integrujące i aktywizujące nasze lokalne społeczności...” – powiedział prymas.

W procesji z darami poniesiono najpierw wieniec dożynkowy, który przyjechał z powiatu ostrowskiego, a został przygotowany przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Gorzycach Wielkich. Wśród składanych przed ołtarzem darów znalazły się też chleb i kosz z warzywami. Po uroczystym błogosławieństwie goście udali się na plac przedkatedralny, na którym odbyła się druga część obchodów.


  • Prymas Polski Wojciech Polak odbiera dary od przedstawicieli wielkopolskich rolników. Podczas homilii kilkukrotnie wspominał o niezwykłej wartości ich pracy
  • Zwycięzcy konkursu kulinarnego „Kaczka na talerzu” zorganizowanego przez WIR z przedstawicielami samorządu lokalnego i Izby
Zebranych powitał Zbigniew Stajkowski, wiceprezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej i członek Grupy Producentów Owoców i Warzyw „Chrobry” z Kłecka. Uroczystość obecnością zaszczycili m.in. poseł Tadeusz Tomaszewski, poseł Zbigniew Dolata, Jarosław Maciejewski  – wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, Krystyna Kubicka-Sztul – radna Sejmiku Województwa Wielkopolskiego i była pracowniczka WIR, Piotr Gruszczyński – starosta gnieźnieński, i Tomasz Budasz – prezydent Gniezna.

Zanim skończono witać znamienitych przybyłych, reszta gości już raczyła się przysmakami przygotowanymi przez członkinie kół gospodyń. Panie uwijały się przy otaczających namiot stoiskach i podawały potrawy z kaczki, która stała się tematem przewodnim konkursu kulinarnego „Kaczka na talerzu” zorganizowanego z myślą o uroczystości. Głodni goście i pielgrzymi ustawiali się w kolejce po rosół z kaczki z makaronem, pierogi z kaczką czy kacze udka. Podczas imprezy rozstrzygnięto konkurs na najlepszą potrawę. Nie było w nim przegranych, bowiem wszystkie pięć uczestniczących w nim zespołów zostało laureatami. A potrawy oceniano, biorąc pod uwagę m.in. tradycyjność receptury i regionalność produktów. Do konkurencji stanęły: KGW Waliszewianki, KGW Michalcza, Grupa dla Rybna Wielkiego, KGW Zmysłowo oraz Zespół Szkół Przyrodniczo-Usługowych w Gnieźnie.

Karolina Kasperek
Zdjęcia: Karolina Kasperek

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 06:54