Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Wysłodki buraczane wpływają korzystnie na mikroflorę żwacza

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 05.12.2018r.

Wysłodki buraczane są bardzo dobrym komponentem dawek pokarmowych dla krów, niezależnie od ich wydajności mlecznej. Co sprawia, że tak jest? Otóż dawka pokarmowa z udziałem wysłodków buraczanych zapewnia mikroflorze żwacza prawidłową syntezę białka, a także korzystnie wpływa na obniżenie poziomu mocznika w mleku.

Co zawierają w sobie wysłodki buraczane?

Suchą masę wysłodków stanowią przede wszystkim węglowodany strukturalne, a więc włókno surowe, w skład którego wchodzi celuloza, hemiceluloza, lignina, pektyny oraz związki azotowe. Zawartość pektyn w suchej masie wysłodków wynosić może od 10 do 30%, a ich fermentacja przez bakterie żwaczowe jest dużo wolniejsza od skrobi, stąd też zastąpienie części dawki pasz zbożowych wysłodkami buraczanymi obniża poziom skrobi, a w efekcie ogranicza ryzyko wystąpienia kwasicy żwacza. Wszystkie rodzaje wysłodków buraczanych posiadają wysoką zawartość potasu (0,6–0,8% w s.m.) i wapnia (0,8–1,0% w s.m.), a niską fosforu (ok. 0,1% w s.m.).

r e k l a m a



Jakie wysłodki są najlepsze?

Ze względu na zawartość wody wysłodki dzielimy na: mokre – do 12% suchej masy, prasowane – 21–22% suchej masy, suszone – około 90% suchej masy oraz uszlachetnione – suszone z dodatkiem melasy. Optymalną metodą „uszlachetniania“ wysłodków jest ich prasowanie do osiągnięcia 21–22% suchej masy. Świeże wysłodki prasowane mają jednak ograniczony okres trwałości i dlatego konieczne jest ich kiszenie. Kiszone wysłodki buraczane prasowane są paszą soczystą i mlekopędną i należą do najsmaczniejszych pasz dla krów mlecznych. Powodują także „wiązanie” pasz treściwych, uniemożliwiając krowom sortowanie. Dobowa dawka dla krów mlecznych w okresie zasuszenia wynosi 1–3 kg, a w szczycie laktacji 2–6 kg.


Fot. Archiwum
  • Paszą o bardzo dużym potencjale energetycznym oraz bezpieczną pod względem ryzyka wystąpienia kwasicy  są suche wysłodki buraczane

Wysłodki buraczane idealnym źródłem wolno uwalnianej energii

Paszą o bardzo dużym potencjale energetycznym oraz całkowicie bezpieczną pod względem ryzyka zakwaszenia żwacza są suche wysłodki buraczane. Energia tej paszy stanowi około 80–85% wartości kukurydzy, a o zasobności energetycznej decydują węglowodany, zwłaszcza pektyny, które są doskonale wykorzystywane przez bakterie żwaczowe. Ich fermentacja przebiega powoli i nie zagraża nadmiernym obniżeniem pH treści żwacza. Wysłodki te dobrze wypełniają niedobory wolno uwalnianej energii, szczególnie w dawkach opartych na kiszonce z traw, roślin motylkowych oraz przy żywieniu pastwiskowym. Suche wysłodki buraczane mogą̨ być podawane zwierzętom bezpośrednio na stół paszowy, mogą̨ stanowić́ dodatek do TMR-u oraz mogą̨ być częścią̨ mieszanki treściwej podawanej krowom na stół paszowy. W zależności od przeznaczenia mogą̨ stanowić od 10 do 50% masy mieszanki treściwej uzupełniającej.

Pamiętajmy – ilość wysłodków w dawce pokarmowej dla krów mlecznych powinna wynikać z bilansu dawki pokarmowej.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a