Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Zespół stłuszczonej wątroby - jak mu zapobiegać?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 12.02.2018r.

Schorzenie metaboliczne określane jako zespół stłuszczonej wątroby dotyka krowy przed porodem, w ostatnich 10–14 dniach lub w pierwszych 2 tygodniach laktacji. Najczęściej jednak chorują krowy w okresie do 24 godzin po porodzie.

Objawy stłuszczenia wątroby

Kiedy możemy podejrzewać, że dana mlecznica ma stłuszczoną wątrobę? Przede wszystkim, gdy traci ona apetyt. Początkowo zwierzę nie chce pobierać pasz treściwych, a później również pasz objętościowych. Zmniejsza się jej aktywność ruchowa oraz motoryka żwacza. Krowa często się pokłada i rzadziej oddaje gęsty, śluzowaty kał. W mleku i w moczu występują ciała ketonowe, następuje także spadek masy ciała i wydajności mleka. W ostrych stanach często występuje śpiączka, drgawki mięśniowe, przyspieszenie tętna i oddechu, wzrost temperatury ciała, sinienie śluzówek i żółtaczka. Objawy te są efektem nieprawidłowych przemian energetycznych w okresie okołoporodowym.

r e k l a m a






  • Największym ryzykiem wystąpienia stłuszczenia wątroby obarczone są krowy, które zostały otłuszczone w okresie zasuszenia

Jak dochodzi do stłuszczenia wątroby?

W ostatnich 2 tygodniach przed porodem w organizmie krowy zachodzą znaczące zmiany hormonalne i zmniejsza się w tym okresie pobranie paszy. To prowadzi do uruchomienia tłuszczu zapasowego po to, aby z kwasów tłuszczowych wytworzyć glukozę. Zmniejszone pobranie paszy w ostatnich dniach przed porodem jest przede wszystkim wynikiem wzrostu płodu, który wypełnia jamę ciała, a także jest następstwem zmian hormonalnych. Z kolei słaby apetyt krowy po wycieleniu wynika najczęściej ze zmian hormonalnych, z uruchamiania rezerw tłuszczowych, a także często z błędów żywieniowych, w tym ze zbyt gwałtownej zmiany dawki pokarmowej oraz braku okresu przygotowania do laktacji. Mobilizacja tłuszczu zapasowego jest więc reakcją organizmu na zbyt niskie stężenie glukozy we krwi krowy.

Im mniejsze jest pobranie paszy oraz im większe są zapasy tkanki tłuszczowej, tym gwałtowniejsze jest uruchamianie tkanki zapasowej. Zbyt raptowna mobilizacja tkanki tłuszczowej powoduje nadmierne zwiększenie wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, co w efekcie prowadzi do odkładania się tłuszczu w wątrobie, jej tłuszczowego zwyrodnienia i w końcu uszkodzenia. Stłuszczona wątroba ma zmiany histopatologiczne, które upośledzają jej funkcje metaboliczne.



Lepiej zapobiegać niż leczyć

Ponieważ rozpoznanie schorzenia jest trudne (konieczna jest biopsja wątroby), a leczenie mało skuteczne, dlatego tak ogromną rolę odgrywa profilaktyka. A zapobieganie polega na przestrzeganiu tych samych zasad, jakie obowiązują przy ketozie. Przypomnijmy je zatem. Priorytetem jest tutaj zwiększenie pobrania paszy w okresie okołoporodowym. Możemy tego dokonać poprzez właściwe przygotowanie krów w ostatnich 3 tygodniach zasuszenia przez rozpoczęcie skarmiania pasz treściwych. Warto zadbać, aby w tym czasie skarmiać najlepsze pasze w gospodarstwie. Konieczny jest także właściwy bilans dawki pokarmowej, szczególnie pod względem zawartości węglowodanów niestrukturalnych (skrobi) oraz włókna, w tym włókna strukturalnego. W pierwszych tygodniach po wycieleniu unikajmy nagłych zmian dawki pokarmowej. Gdy jakość pastwiska jest wątpliwa, zrezygnujmy z wypasania krów mlecznych.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a