r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Żwacz wiele ci powie o pobraniu paszy

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 29.12.2018r.

Czy obserwując krowę możemy skontrolować pobieranie przez nią paszy? Jak najbardziej. Poprzez dokładną obserwację dołu głodowego dokonujemy tzw. sprawdzianu żwacza. Dzięki temu jesteśmy w stanie ocenić nie tylko  pobranie paszy, ale również szybkość, z jaką porusza się żwacz.

r e k l a m a

Gdy staniemy za krową i popatrzymy na lewą jej słabiznę, możemy ocenić wypełnienie żwacza, które  daje nam wskazówkę co do ilości pobranej paszy, szybkości fermentacji i tempa, w jakim treść pokarmowa przesuwa się przez przewód pokarmowy. Nie jest to trudne zadanie, a wyniki takich obserwacji mogą dać nam wiele cennych informacji. Poniżej prezentujemy wskazówki, jak należy interpretować wygląd dołu głodowego.

Ocena 1

Krowa jadła niewiele lub wcale nie jadła, co mogło być spowodowane nagłą chorobą, niedostateczną ilością lub niesmaczną paszą. Obserwujemy duże zagłębienie w lewej słabiźnie. Skóra pod kręgami lędźwiowymi wpukla się do wewnątrz. Fałd skóry odchodzący od guza biodrowego biegnie pionowo do dołu. Okolica dołu przylędźwiowego (głodowego) za ostatnim żebrem jest zagłębiona na więcej niż szerokość dłoni. Ta okolica słabizny oglądana z boku ma kształt prostokątny.

Ocena 2

r e k l a m a

Taką ocenę uzyskują często krowy w pierwszym tygodniu po wycieleniu. Później w czasie laktacji, taka ocena świadczy o pobieraniu niedostatecznej ilości paszy lub o zbyt szybkim przechodzeniu treści pokarmowej przez przewód pokarmowy.

Skóra pod kręgami lędźwiowymi wpukla się do wewnątrz. Fałd skóry, odchodzący od guza biodrowego biegnie ukośnie w kierunku ostatniego żebra. Okolica dołu przylędźwiowego (głodowego) za ostatnim żebrem jest zagłębiona na szerokość dłoni. Ta okolica słabizny oglądana z boku ma kształt trójkątny.

Ocena 3

Jest to odpowiednia ocena dla krów mlecznych, świadcząca o dobrym pobieraniu paszy i odpowiednim czasie przebywania treści pokarmowej w żwaczu.




Skóra pod kręgami lędźwiowymi biegnie na szerokość dłoni, pionowo ku dołowi, a następnie uwypukla się na zewnątrz. Fałd skórny odchodzący od guza biodrowego jest niewidoczny. Okolica dołu przylędźwiowego (głodowego) za ostatnim żebrem jest ciągle jeszcze widoczna.

Ocena 4

Skóra pod kręgami lędźwiowymi uwypukla się na zewnątrz. Okolica dołu przylędźwiowego (głodowego) za ostatnim żebrem nie jest widoczna.

Ocena 5

Jest to właściwa ocena dla krów zasuszonych. Kręgi lędźwiowe nie są jeszcze widoczne ponieważ żwacz jest bardzo dobrze wypełniony. Skóra na całym brzuchu jest napięta. Niewidoczna jest granica między słabizną a żebrami.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody