StoryEditorWiadomości rolnicze

Kokosowe cudo

08.12.2014., 13:12h
Składniki na biszkopt: 9 jajek, 1,5 szkl. cukru, 1,5 szkl. mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, napar z herbaty do nasączenia ciasta. Składniki na masę kokosową: 0,5 litra mleka, 3 łyżki cukru, 2 budynie śmietankowe, 20 dag wiórków kokosowych, 1,5 kostki masła, 6 łyżek spirytusu; składniki na polewę kokosową: 20 dag wiórków kokosowych, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru.

Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 min w temp. 180°C. Wystudzone przekrawamy na 2 części i nasączamy naparem herbacianym. Przygotowujemy masę. Gotujemy budyń i studzimy go. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń oraz spirytus, a na końcu kokos. Wszystko mieszamy. Trzy czwarte masy wykładamy na nasączony biszkopt, przykrywamy drugim krążkiem. Na niego wykładamy resztę masy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kokos i cukier, po czym wszystko podprażamy. Ciepłą masę wykładamy na placek. Ciasto chłodzimy.

 
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 02:52