r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

ABC wapnowania gleb

Uprawa Nawożenie
Data publikacji 24.12.2018r.

Wapnowanie to nawożenie gleby zasadowymi związkami wapnia w celu zobojętnienia nadmiernej kwasowości. Zabieg ten powoduje w środowisku glebowym również inne korzystne dla roślin zmiany chemiczne, fizyczne i biologiczne, które wpływają ostatecznie na wzrost plonów roślin uprawnych.

r e k l a m a

Ponieważ w rolnictwie dąży się do racjonalnego gospodarowania składnikami pokarmowymi, aby wywierać jak najmniejszą presję na środowisko, wapnowanie uważa się za czynnik mający istotny wpływ na efektywność wykorzystania azotu i wielkość jego strat z rolnictwa.

Wapnowanie gleb gruntów ornych

Zakwaszenie gleb, tj. spadek pH poniżej wartości granicznej, skutkuje zmniejszeniem przyswajalności składników pokarmowych dla roślin uprawnych, obniżką plonów i wymywaniem z gleby składników nawozowych niepobranych przez rośliny. Na glebach o nieuregulowanym odczynie rośliny nie mogą wówczas efektywnie wykorzystać składników pokarmowych z nawozów, a intensyfikacja nawożenia nie przekłada się na wzrost plonów roślin. Dlatego też:
  1. racjonalne zarządzanie składnikami pokarmowymi wymaga regularnego (raz na 4–5 lat) badania odczynu i oceny potrzeb wapnowania gleb;
  2. w celu odkwaszenia gleb zalecane jest stosowanie nawozów wapniowych w dawkach wynikających z potrzeb wapnowania i kategorii agronomicznej gleby;
  3. zabieg wapnowania najlepiej wykonywać po zbiorach roślin uprawnych, późnym latem lub jesienią;
  4. wapno należy wymieszać z glebą za pomocą narzędzi uprawowych;
  5. na glebach cięższych można stosować wapno tlenkowe, na glebach lżejszych – węglanowe;
  6. nie należy łączyć zabiegu wapnowania ze stosowaniem nawozów naturalnych oraz nawozów mineralnych zawierających azot w formie amonowej z uwagi na duże straty amoniaku;
  7. wskazane jest, aby między wapnowaniem a zastosowaniem innych nawozów mineralnych lub organicznych upłynęło co najmniej 6 tygodni.

Przedziały potrzeb wapnowania gleb na gruntach ornych oraz optymalne dawki nawozów wapniowych w tonach CaO na hektar (jeden raz na 4 lata) zamieszczono w tabelach.


  • Dla gleb gruntów ornych optymalna wartość pH w KCl wynosi od 5,5 do 7,0, tj. odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego


Wapnowanie gleb użytków zielonych

r e k l a m a

  • Dla wzrostu i rozwoju większości roślin trwałych użytków zielonych optymalne pH gleb mineralnych wynosi 5,5–6,5, a gleb organicznych 5,0–5,5.

  • Na zakwaszenie gleby szczególnie wrażliwe są rośliny bobowate, które z reguły najlepiej rozwijają się na glebach o pH ok. 6,0.

  • Wapnowanie łąk i pastwisk jest konieczne, gdy wartość pH w KCl w wierzchniej warstwie gleby spadnie poniżej 5,0–5,5.

  • Zalecanym terminem wapnowania użytków zielonych jest okres pozawegetacyjny, zwłaszcza późna jesień lub wczesna wiosna, przed ruszeniem wegetacji roślin. W przypadku użytków zielonych, nawóz wapniowy stosowany w darń nie może być wymieszany z glebą. Z tego względu należy wykorzystywać możliwość połączenia zabiegu wapnowania z renowacją użytków zielonych, zwłaszcza podczas odnawiania metodą pełnej uprawy, w ramach której można wymieszać nawóz wapniowy z glebą.

  • Wapnowanie gleb torfowych wzmaga proces murszenia, a tym samym, przyspiesza ich degradację. Dlatego przy pH powyżej 5,0 gleb tych nie należy wapnować!

  • Zaleca się nawozić wapnem częściej, lecz mniejszymi dawkami. Dawki nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych powyżej zalecanych mogą powodować przewapnowanie gleb z ujemnymi skutkami dla ich żyzności i produktywności. Na trwałych użytkach zielonych – TUZ, najlepsze rezultaty uzyskuje się stosując nawozy wapniowe w formie węglanowej lub nawozy wapniowo-magnezowe.

  • Gleby organiczne wytworzone z torfów wysokich charakteryzują się kwaśnym odczynem i wymagają wapnowania. Optymalny odczyn dla tych użytków mieści się w zakresie pH w KCl 4,5–5,0.

  • Zaleca się na glebach o uregulowanym odczynie wprowadzić wapnowanie zachowawcze, małymi dawkami wapnia (500–800 kg CaO/ha) stabilizującymi odczyn pH.


Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 3 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody