StoryEditorPszenica

Azot na poprawę jakości pszenicy - kiedy i w jakiej dawce?

29.04.2019., 09:04h
Poziom glutenu w ziarnie zbóż jest wartością zakodowaną w genach odmian, ale ulega w praktyce sporym wahaniom. Wysoki plon ziarna pszenicy jest ważny, ale aby ten plon sprzedać ziarno pszenic jakościowych musi zawierać jak największą ilość glutenu.
Zawartość białka i glutenu w ziarnie podniesie aplikacja azotu w czasie kłoszenia, ale dokarmianie kłosów w tym terminie nie ma już większego wpływu na wysokość plonu. Potwierdza to wiele badań i doświadczeń, które wskazują, że plon ogólny kształtują dawki azotu zastosowane w okresie krzewienia i strzelania w źdźbło.  

Nawożenie pod zakładany plon

W strategii nawożenia azotowego zbóż, a pszenic jakościowych w szczególności, z góry trzeba założyć poziom nawożenia azotem i pozostałymi składnikami pokarmowymi pod zakładany plon. Jeżeli w tych założeniach planowane jest zastosowanie w pszenicy do 120 kg N/ha – nie ma sensu dzielić azotu na trzy dawki. Faktem jest jednak, że ta trzecia dawka wyraźnie poprawia zawartość białka i glutenu. 

Strategia podziału azotu na dawki w przypadku pszenicy musi być wynikiem poziomu zaplanowanego nawożenia, ale też musi przewidywać korekty wynikające z przebiegu pogody. To dlatego przy niższych dawkach azotu i ich dzieleniu na trzy porcje (zamiast na dwie) może dojść do niewielkiego spadku plonowania. Trzecia porcja zastosowanego azotu może po prostu nie zadziałać z powodu niedostateczne...

Pozostało 73% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 19:02