r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Azotu w glebie jest pod dostatkiem

Uprawa Nawożenie
Data publikacji 17.10.2018r.

Nawożenie roślin azotem wpływa bezpośrednio na wielkość i jakość plonu i chyba przez wszystkich rolników ten pierwiastek jest uważany za najbardziej plonotwórczy. Niestety, zależnie od źródeł azotu, terminów stosowania go w nawozach mineralnych, od form pierwiastka i głównie od pogody, zależy efektywność jego wykorzystania.

r e k l a m a

Nawet przy najlepszym gospodarowaniu uwzględniającym optymalne terminy i formy stosowania azotu mineralnego w plonie roślin nie odzyskuje się więcej niż 70% azotu wprowadzonego z nawozami. Trzeba pamiętać, że niewykorzystany azot ulega stratom na skutek denitryfikacji, ulatniania amoniaku lub wymycia. Ponieważ nawozy mineralne nie są tanie, chcemy zwrócić uwagę na to, jakie są źródła azotu dostępnego i przyswajalnego dla roślin, jakie właściwości mają poszczególne formy azotu i jak wygląda aktualny rynek nawozów azotowych.

Z materii organicznej

Dużym źródłem azotu dla roślin jest sama gleba, a konkretnie pochodzi on z rozkładu materii organicznej i próchnicy. Nie są to zasoby nieograniczone i przy złym gospodarowaniu są bezpowrotnie tracone. Dzięki resztkom pożniwnym żyją i pracują na korzyść rolnika pożyteczne mikroorganizmy glebowe. Trwają w glebie procesy próchnicotwórcze. Gleby, zwłaszcza najlżejsze, zwiększają polową pojemność wodną. Poprawia się struktura gleby i jej właściwości fizykochemiczne.

Przejdźmy do konkretów. Ile azotu może dostarczyć roślinom sama gleba bez nawożenia mineralnego. Zależnie od żyzności gleby, jej temperatury i wilgotności, wiosną mineralizuje się ok. 40  kg azotu z gleb lżejszych do 60 kg azotu na hektar z gleb cięższych. W optymalnych warunkach przebiegu procesu mineralizacji (ciepła jesień i łagodna zima) i po dobrym przedplonie, roślina następcza może mieć do dyspozycji i może wykorzystać nawet 90 kg azotu z mineralizacji materii organicznej. Biorąc to pod uwagę oraz fakt, że pszenica jakościowa na 1 t ziarna wraz z odpowiednią masą słomy pobiera 28–30 kg N – bez nawożenia mineralnego azotem możemy uzyskać plon ok. 3 ton ziarna pszenicy.



  • W polskim rolnictwie w zbyt małym stopniu wykorzystujemy źródła azotu inne niż z nawozów mineralnych. Na uprawę roślin bobowatych i czerpanie korzyści z bakterii brodawkowatych jest miejsce w każdym gospodarstwie

Pod te cenne zasoby azotu z mineralizacji powinniśmy podporządkować plan nawożenia roślin azotem. Podałem jednak orientacyjne ilości azotu N-mineralnego. Aby obliczyć i zastosować pod oczekiwany plon optymalne dokładnie wyliczone ilości azotu z nawozów mineralnych, warto mieć dokładne dane o zasobach glebowych azotu. To robi już wielu rolników, zwłaszcza uprawiających rzepak ozimy i zleca wczesną wiosną badania Stacjom Chemiczno-Rolniczym. Zakładając, że znamy pH gleby, zasobność w fosfor, potas, magnez i siarkę, analizę gleby na zawartość azotu N-mineralnego, powinniśmy wykonać przed ruszeniem wiosennej wegetacji. Najważniejsze jest, abyśmy wynik analizy otrzymali przed terminem stosowania pierwszej dawki azotu. Wczesnowiosenna startowa dawka azotu może być dokładnie określona tylko na podstawie pomiaru zawartości azotu mineralnego w warstwie gleby 0–60 cm.

r e k l a m a

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Widziałeś już nasze video "To Was zaskoczy. Jak Artur Puzio tłumaczy jazdę po polu?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody