Co decyduje o dobrej jakości i bezpieczeństwie produktu rolnego?

Uprawa Wiadomości z branży
Data publikacji 04.01.2018r.

Powtarzalna jakość i bezpieczeństwo twojego produktu decyduje o tym, czy staniesz się zaufanym i cenionym dostawcą. Na dobrą jakość produktu rolnego pracuje każdy pracownik zaangażowany w poszczególne etapy jego produkcji.

Pracownik powinien systematycznie doskonalić się, zdobywać wiedzę i umiejętności. Warto wykorzystywać możliwości udziału w szkoleniach, które często są nieodpłatne i organizują je systematycznie chociażby ODR-y.


Nie oszczędzaj na szkoleniach

Dlaczego warto szkolić swoich pracowników? Dlatego, że nie tylko wiedza właściciela gospodarstwa, ale umiejętności pracujących w nim osób, mają bezpośredni wpływ na jego efekty. To m.in. ich profesjonalizm jest wizytówką tego gospodarstwa. Im większa świadomość roli i wpływu każdego z nich na prawidłowy przebieg produkcji, tym lepszy produkt, dopasowany do szczególnych potrzeb przetwórcy czy konsumenta.

Edukacja pracowników, czy też członków rodziny pracujących w gospodarstwie, której celem jest  uzyskanie i utrzymanie odpowiedniej jakości produkcji, powinna się odbywać regularnie. Przede wszystkim dla nabycia dobrych i bezpiecznych nawyków w pracy. Nie chodzi tu wyłącznie o szkolenia stricte zawodowe, ale o szkolenia dotyczące określonych procedur działania w sytuacji zagrożeń bezpieczeństwa produkcji i związanych z nimi aspektów behawioralnych. Ich celem jest wskazanie punktów krytycznych w gospodarstwie i przedstawienie planu prewencji wraz z odpowiedzialnością pracowników za konkretne działania i reakcje. Dzięki takim szkoleniom rośnie świadomość roli jednostki w procesie produkcji, a przy okazji satysfakcja z tego, że to co robi, jest ważne.

Pokaż punkty krytyczne produkcji

Punkty krytyczne to miejsca w procesie produkcji, które mają duże znaczenie dla bezpieczeństwa zdrowotnego i jakości żywności. Wyznacza się je na podstawie zidentyfikowanych zagrożeń i mogą być one zróżnicowane ze względu na specyfikę działalności gospodarstw. Takie punkty obowiązkowo opracowują firmy, które posiadają certyfikat GLOBAL G.A.P., gdzie duży nacisk kładzie się na przestrzeganie określonych procedur w zakresie bezpieczeństwa produkowanej żywności. Mogą je jednak z łatwością określić niecertyfikowane gospodarstwa, również te małe, które z pewnością nie raz doświadczyły problemów z uzyskaniem odpowiedniej jakości swojego produktu.




  • Przykładowe zagrożenia dla produkcji żywności:
    • Szkło, plastik, ciała obce
    • Wyciek oleju, paliw, smary
    • Wycieki pestycydów
    • Skażenie gleby, wód
    • Pożar, zalanie
    • Insekty, gryzonie
    • Zła segregacja produktu
    • Błędy w nawożeniu i aplikacji ŚOR
    • Nieprawidłowe składowanie i segregowanie odpadów
    • Brudne i nieodkażone magazyny, silosy, warsztaty i budynki inwentarskie
    • Brudne maszyny, luźne elementy
    • Zła wentylacja, nieodpowiednia temperatura w przechowalni
    • Nieodpowiednia higiena pracowników


Przekonaj do procedur


Prawie każdy o nich słyszał i prawie każdy ich nie lubi. Procedury odstraszają tych, którzy muszą się im podporządkować, ale ich brak odczuwają dotkliwie, szczególnie, jeśli dotyczą one bezpieczeństwa i jakości produkowanej żywności, czy bezpieczeństwa pracy w gospodarstwie. Nie są tworzone bynajmniej po to, by uprzykrzać życie, ale systematyzować pracę i eliminować ryzyko wystąpienia określonych zagrożeń.

Stosowanie procedur powinno być nawykiem, dlatego warto o nich przypominać co roku, przed rozpoczęciem sezonu i kontrolować ich wykonywanie na bieżąco. Nie ważne, czy zebrane są w opasłe tomy instrukcji certyfikatu, czy mieszczą się na skromnej kartce papieru.

Opracowanie: Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego ASAP

Partner serwisu