r e k l a m a

Partner serwisu

Co wpływa na skuteczność zabiegu skracania zbóż?

Uprawa Agroporady
Data publikacji 22.03.2019r.

Sporo uwagi poświęciliśmy wskazówkom dotyczącym wyboru właściwych faz rozwojowych zbóż na skracanie ich źdźbeł. Przypominam – ten zabieg podstawowy i najważniejszy w fazie pierwszego kolanka pogrubia i skraca źdźbło. Zabieg drugi w fazie liścia flagowego delikatnie skraca źdźbła, ale dobrze skraca i wzmacnia dokłosie.

Termin zabiegu jest tak samo ważny jak właściwy dobór retardantów do tego zabiegu. Zależnie od substancji aktywnej, ale też jej formulacji, skuteczność działania tych produktów mocno zależy od temperatury i nasłonecznienia. Nie bez wpływu jest też jakość oraz pH wody użytej do sporządzania cieczy roboczej. 

Jaką substancję do skracania zbóż wybrać?

Do skracania zbóż służy kilka substancji. Najbardziej znane i stosowane w zbożach to: chloromekwat (CCC), etefon, trineksapak etylu, proheksadion wapnia i chlorek mepikwatu. Każda z wymienionych substancji ma inne właściwości (zwłaszcza, jeżeli chodzi o temperaturę i nasłonecznienie dla skutecznego działania) a w ofercie praktycznie co roku pojawiają się nowe produkty. Czasami jest tak, że zmiana formulacji znanej substancji czynnej diametralnie zmienia jej właściwości i umożliwia jej stosowanie w niższej temperaturze.

Umiejętność rozpoznawania faz rozwojowych jest kluczowa dla określenia optymalnego terminu skracania (pisaliśmy tydzień temu). Dziś chcę zwrócić uwagę na różnice w zaleceniach skracania poszczególnych gatunków zbóż i na różnice właściwości substancji czynnych regulatorów. Każda substancja czynna skraca zboża nieco inaczej i każda do skutecznego działania wymaga odpowiednich warunków termicznych i nasłonecznienia.  

Charakterystyka substancji czynnych w regulatorach wzrostu

Poniżej przypominamy najważniejsze cechy substancji czynnych regulatorów wzrostu i przykłady...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody