r e k l a m a

Partner serwisu

Co wskazuje na to, że ruszyła wegetacja roślin?

Uprawa wiadomości z branży
Data publikacji 04.03.2020r.

Czy to już koniec zimy, czy jednak jeszcze da się oziminom we znaki? Tego nie wie nikt, chociaż patrząc na temperatury i rośliny wszystko wskazuje na to, że oziminy odpalają wegetację.

r e k l a m a

Warto to sprawdzić, a przy okazji ocenić potencjał plonotwórczy ozimin. Dlatego dziś przypominamy kilka istotnych informacji o zimowym uśpieniu roślin i ich wybudzaniu.

Wegetacja ogranicza metabolizm roślin do minimum

W stan spoczynku wegetacyjnego albo stan uśpienia fizjologicznego zwanego fachowo anabiozą, wprowadza rośliny tzw. temperatura uśpienia. Rośliny wchodzą w anabiozę po obniżeniu się temperatury poniżej minimalnej. Dla zbóż ozimych temperatura minimalna (liczona jako średnia temperatura dobowa) mieści się w granicach od 0 do 5 st. C.

Zimotrwałość roślin jest w dużym stopniu warunkowana tym, w jakiej fazie rozwoju poszczególne gatunki wchodzą w stan anabiozy. I tak, pszenica najlepiej zimuje, jeśli w anabiozę wejdzie w fazie 2–4 liści, żyto i jęczmień – po rozkrzewieniu, rzepak i rzepik – w fazie rozetki z 6–8 liśćmi. W stanie anabiozy oddychanie i wszelkie procesy metaboliczne roślin ograniczone są do minimum.

Nowe przyrosty białych korzeni oznaczają start wiosennej wegetacji
  • Nowe przyrosty białych korzeni oznaczają start wiosennej wegetacji

Ciężko określić temperaturę wybudzenia roślin

r e k l a m a

W ostatnich dniach w niektórych rejonach (woj. lubuskie) temperatura maksymalna powietrza w dzień sięgała 18 st. C a w nocy wszędzie była powyżej 0 st. C. Temperatura wybudzenia roślin nie jest łatwa do określenia i bardziej zależy od temperatury gleby niż powietrza. Niemniej na podstawie wieloletnich pomiarów średnich temperatur dobowych i obserwacji roślin naukowcy ustalili, że średnią temperaturą graniczną, od której można liczyć dni wegetacji jest ta powyżej 5 st. C.

Ta średnia dobowa odnosi się jednak do temperatury powietrza i przy dużym zmrożeniu gleby nie wystarczy, aby roślina rozpoczęła rozwój. Dlatego zbadano i wyliczono, że wiosenne ruszenie wegetacji ozimin wyznaczające początek prac polowych w warunkach Polski ma miejsce, kiedy średnia dobowa temperatura gleby mierzona na głębokości 10 cm wynosi minimum 2,5 st. C. Średnią temperaturę dobową oblicza się sumując cztery pomiary temperatury (o godzinie 7.00, 13.00, 19.00 i 1.00 czasu środkowoeuropejskiego) i dzieląc wynik przez 4.

Dla wznowienia wegetacji najważniejsza dla roślin jest temperatura gleby na głębokości 10 cm i można ją kontrolować prostym termometrem glebowym
  • Dla wznowienia wegetacji najważniejsza dla roślin jest temperatura gleby na głębokości 10 cm i można ją kontrolować prostym termometrem glebowym
Marek Kalinowski
Zdjęcia: Marek Kalinowski, Pixabay

Widziałeś już nasze video "Izydroy 2020 - które firmy są przyjazne rolnikom?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody