Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Czym i w jakich fazach skracać zboża?

Uprawa Zboża
Data publikacji 07.04.2018r.

W pszenicy kluczowa dla wykonania zabiegu mającego za cel skrócenie źdźbeł zbóż jest faza BBCH 31 (faza strzelania w źdźbło, kiedy to pierwsze kolanko znajduje się co najmniej 1 cm nad węzłem krzewienia). Ten optymalny termin trzeba umieć rozpoznać. Faza rozpoczyna się najpierw na najsilniejszym źdźble, czyli pędzie głównym.

Zwykle faza BBCH 31 pojawia się po około dwóch tygodniach po BBCH 30 (faza początku wzrostu źdźbła, kiedy to węzeł krzewienia podnosi się i pierwsze międzywęźle zaczyna się wydłużać), jednak może to być znacznie szybciej lub później w zależności od przebiegu pogody czy odmiany. Zanim przejdziemy do szczegółów skracania przypominam, że jeżeli chcemy chemicznie dokrzewić przerzedzoną pszenicę powinniśmy to zrobić wcześniej (przed fazą strzelania w źdźbło i nie później niż 10 kwietnia (optymalnie pierwsze dni kwietnia). A teraz przejdźmy do oceny fazy, w której najlepiej wykonać skracanie.

r e k l a m a



Skracanie pierwszego międzywęźla

Nowo powstałe pierwsze międzywęźle zaczyna się intensywnie wydłużać. Początkowo wypełnione jest tkanką, z czasem w miarę wzrostu wewnątrz powstanie pustka. Skrócenie tego międzywęźla znacznie wzmacnia konstrukcję całej rośliny, a odpowiednio dobrane substancje stymulują też rozwój korzeni z głębiej umieszczonych węzłów. W tym okresie, czyli w fazie BBCH 31, rozpoczynamy stosowanie regulatorów wzrostu – jest to optymalna faza do ich zastosowania. Zastosowany w tej fazie zabieg zapobiegający wyleganiu będzie najefektywniejszy, ale skracanie nie jest takie proste. Dużo zależy od odmiany, od pogody, od dawki azotu, od oczekiwanego plonu. Terminy aplikacji czasami warto przesuwać i pamiętajmy, że czasami trzeba skracać zboża dwa razy.

Jak trafnie ocenić ten optymalny termin skracania i początkowe fazy wiosennego wzrostu zbóż? Początek wydłużania łodygi (początek strzelania w źdźbło – BBCH 30) startuje, kiedy pędy i łodygi zaczynają się prostować. Właśnie wtedy pierwsze międzywęźle zaczyna rozwój, a górna część kłosa jest co najmniej 1 cm ponad węzłem krzewienia. Odległość między podstawą rośliny a końcem kłosa ma ok. 1 cm. W tej fazie długość pierwszego międzywęźla ma jeszcze mniej niż 1 cm. Dokładną ocenę tej fazy przeprowadzimy na reprezentatywnej próbie kilku – kilkunastu roślin (oceniamy pędy główne) i rozcinamy je wzdłuż ostrym nożem.

Dokładnie faza pierwszego kolanka to 31 w skali BBCH i wtedy rekomendowane jest wykonanie zabiegu skracania. Faza ta rozpoczyna się najpierw na pędzie głównym i to te pędy powinniśmy oceniać pod kątem odpowiedniego terminu skracania. Powstałe pierwsze międzywęźle zaczyna się intensywnie wydłużać i jego skrócenie ma za zadanie wzmocnić konstrukcję rośliny, chroniąc ją przed wyleganiem. Skracanie źdźbeł w tej właśnie fazie daje najlepsze efekty. Oczywiście pod warunkiem, że w tym optymalnym terminie skracania panują optymalne warunki termiczne i nasłonecznienia dla substancji czynnych retardantów. Jak organoleptycznie ustalić, że np. pszenica znajduje się w fazie pierwszego kolanka. Jak wspomniałem, do oceny bierzemy pędy główne. Kolanko jest wyczuwalne w palcach i powinno być co najmniej 1 cm powyżej węzła krzewienia rośliny.

Dobrać substancję do warunków i gatunku

Do skracania zbóż służy kilka substancji. Najbardziej znane i stosowane w zbożach to: chloromekwat (CCC), etefon, trineksapak etylu, proheksadion wapnia i chlorek mepikwatu. Każda z wymienionych substancji ma inne właściwości (zwłaszcza jeżeli chodzi o temperaturę i nasłonecznienie dla skutecznego działania) a w ofercie praktycznie co rok pojawiają się nowe produkty. Umiejętność rozpoznawania faz rozwojowych jest kluczowa dla określenia optymalnego terminu skracania, ale chcę zwrócić uwagę na różnice w zaleceniach skracania poszczególnych gatunków zbóż i na różnice właściwości substancji czynnych regulatorów. Każda substancja czynna skraca zboża nieco inaczej i każda do skutecznego działania wymaga odpowiednich warunków termicznych i nasłonecznienia.



  • Najważniejsza dla optymalnego zastosowania regulatorów wzrostu jest rzetelna ocena fazy rozwojowej i koniecznie trzeba ją przeprowadzać na pędach głównych roślin
Regulatory wzrostu (retardanty) skracają, ale niektóre także pogrubiają źdźbła, a także stymulują rozwój korzeni. Generalnie regulatory w pszenicy w celu jej dokrzewienia stosujemy w fazie BBCH 25–30 i potem w celu skracania w fazie BBCH 30–32. Regulatory w jęczmieniu ozimym zaleca się stosować od końca krzewienia do początku strzelania w źdźbło (BBCH 29–30) i w drugim zabiegu (BBCH 31–33). Regulatory w życie stosuje się w fazie BBCH 25–30 i ewentualnie ponownie fazie BBCH 30–32. Żyto i pszenżyto skracamy w fazach BBCH 25–29 oraz BBCH31–32.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a