r e k l a m a

Partner serwisu

Dlaczego magnez ma tak cenne właściwości w uprawach?

Uprawa choroby
Data publikacji 17.05.2020r.

Magnez jest szczególnie ważnym pierwiastkiem dla buraków, rzepaku, ziemniaków i zbóż. Spośród zbóż najwięcej tego składnika pobiera owies. U ziemniaków magnez odgrywa dużą rolę jako aktywator procesu przemiany skrobi, a także wpływa na polepszenie cech jakościowych przy przetwarzaniu bulw.

r e k l a m a

Z uwagi dominacji w Polsce utworów piaszczystych, naturalna zawartość magnezu w naszych glebach jest niska. W dodatku magnez jest wypłukiwany w głąb profilu glebowego wskutek opadów, co powoduje w konsekwencji znaczący niedobór tego składnika dla roślin.

Magnez pełni ważną rolę w fotosyntezie

Zawartość magnezu w glebie wynosi przeciętnie 0,2%. Naturalnym źródłem tego pierwiastka w glebie są węglany (np. dolomit), krzemiany (np. piroksen), glinokrzemiany (np. biotyt) oraz siarczany (np. kizeryt). Nie tylko zakwaszenie gleby ogranicza wzrost i rozwój roślin. Brak przyswajalnego magnezu w glebie jest poważnym zagrożeniem dla plonowania roślin.
Pierwiastek ten jako główny składnik chlorofilu, barwnika odpowiedzialnego za proces fotosyntezy, odgrywa szczególną rolę w tym procesie. Jego niedobór przekłada się wprost na spadek zawartości tych barwników w roślinie, a spadek ilości barwników z kolei ogranicza fotosyntezę. Optymalna temperatura dla fotosyntezy większości roślin klimatu umiarkowanego wynosi około 25°C. Jeśli jednak temperatura liści przekroczy 35°C, intensywność fotosyntezy na ogół spada....

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody