Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Dlaczego warto uprawiać kukurydzę cukrową?

Uprawa Kukurydza
Data publikacji 28.02.2018r.

Kukurydza cukrowa nie jest u nas uprawiana na dużą skalę, ale ma szansę zaistnieć na rynku. Niedoceniana głównie u nas, bo na świecie ceni ją się bardzo. Można się spotkać z opinią, że np. bogactwo Ameryki powstało właśnie dzięki niej.

Kukurydza cukrowa - bogactwo witamin i niezbędnych mikroelementów


Na podstawie badań stwierdzono, że jest źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają rakotwórcze wolne rodniki. Co znajdziemy jeszcze w ziarnie? To bogactwo selenu i witaminy E. Zawiera również sporo witaminy A, dużo z grupy B (B1, B2, PP i inne) oraz pokaźną ilość błonnika. Ziarno to również bogactwo potasu, miedzi, cynku, fosforu, magnezu, manganu, żelaza, siarki, a także boru i jodu i kobaltu. Najcenniejszy dla nas jest jednak selen.

r e k l a m a



Dodatkowym walorem jest słodki smak, a także znaczenie w jadłospisie dla osób cierpiących na celiakię czy nietolerujących glutenu.

Przemysł spożywczy produkuje z ziarna mąkę, kaszę, płatki czy chrupki. Odmiany kukurydzy cukrowej pod względem zawartości cukru dzieli się na 3 grupy. Normalnie słodkie zawierają do 6% cukrów, o podwyższonej słodyczy na poziomie od 6 do 8%, a także bardzo słodkie o zawartości do 11% cukrów.


Jakie wymagania ma kukurydza cukrowa?


Kukurydza cukrowa ma nieco większe wymagania glebowe od odmian pastewnych. Szczególnie wrażliwe na niesprzyjające warunki m.in. termiczne są odmiany bardzo słodkie. Największy bowiem wpływ na jej plonowanie ma temperatura. Jest wrażliwa na przymrozki, toteż odmiany wybitnie słodkie wysiewamy nieco później niż pozostałe. Przyjmuje się, że siewy rozpoczynamy, gdy temperatura gleby na głębokości 10 cm wynosi 10 st. C. w rejonach cieplejszych możemy rozpocząć ok. 20 kwietnia. Dla większości rejonów Polski, optymalnym terminem jest okres pomiędzy 5 a 15 maja. Temperatura w początkowym okresie wzrostu ma niebagatelny wpływ na rozwój, jest możliwe, że nieco późniejszy siew okaże się korzystniejszy i przyniesie lepszy efekt ekonomiczny.  M.W.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a