r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Dobra kondycja ozimin, ale i szkodników

Uprawa Rzepak
Data publikacji 24.03.2020r.

Coraz lepsza aura za oknem zwiastuje rychłe nadejście astronomicznej wiosny. Razem z Agroliderem Markiem Kuszakiem i ekspertem Syngenta Jarosławem Rawskim, postanowiliśmy sprawdzić, jak wygląda kondycja zboża, jęczmienia i rzepaku po najcieplejszej zimie w historii dotychczasowych pomiarów.

r e k l a m a

Miejscem polowej oceny ozimin były Bielawy –  urokliwa wieś położona w okolicy jezior Działyńskiego i Biskupickiego w powiecie gnieźnieńskim. Spotykamy się w gospodarstwie Marka Kuszaka, Agrolidera Syngenta i pasjonata rolnictwa. Jak ocenia kończącą się zimę i stan roślin ozimych?

Jesienią była susz, lecz ostatnie opady poprawiły sytuację

– Ogólny stan upraw ozimych jest dobry, a nawet bardzo dobry. Gołym okiem widać, że nawet najgorzej znoszące niskie temperatury odmiany pszenic czy jęczmienia ozimego nie zanotowały strat. Chociaż jesienią zmagaliśmy się z suszą, to ostatnie opady znacząco poprawiły sytuację – mówi Marek Kuszak.

I nie sposób nie przyznać rolnikowi racji. Intensywnie zielony kolor cieszy oczy i świadczy o trwającej właśnie wegetacji roślin. Pszenica siana tuż po kukurydzy znajduje się obecnie w fazie 2–3 rozkrzewień i na późnych siewach nie obserwujemy porażenia chorobami. Natomiast zupełnie inna sytuacja jest na uprawach sianych we wrześniu i z początkiem października. Tam rośliny osiągnęły fazę końca krzewienia (do 5–6 rozkrzewień) i w najbliższych tygodniach zaczną strzelać w źdźbło. To właśnie na tych uprawach można zaobserwować znaczne porażenie mączniakiem prawdziwym i septoriozą paskowaną liści.

– W tym sezonie dla najbardziej wymagających rolników przygotowaliśmy dwa zupełnie nowe, unikatowe rozwiązania w pszenicy ozimej...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody