r e k l a m a

Partner serwisu

GUS: uprawy ozime i sadownicze zniosły zimę lepiej niż przed rokiem

Uprawa
Data publikacji 03.05.2015r.

Uprawy ozime, w szczególności pszenicy, jęczmienia i rzepaku zniosły zimę zdecydowanie lepiej niż przed rokiem, podobnie jak rośliny sadownicze - wynika ze wstępnych badań polowych GUS. Poprawa ta wynika - zdaniem urzędu - ze stosunkowo łagodnej zimy.

Jak podał w czwartek Główny Urząd Statystyczny, powierzchnia upraw roślin ozimych zmniejszyła się tylko nieznacznie w województwach: dolnośląskim, lubelskim, mazowieckim, podlaskim, świętokrzyskim i warmińsko-mazurskim.

r e k l a m a

 

"Główną przyczyną wystąpienia szkód zimowych były wahania temperatury i wiatry wysuszające oraz stosunkowo silne mrozy powodujące wysmalanie roślin. Wahania temperatury między dniem i nocą w marcu, występujące lokalnie, powodowały na przemian zamarzanie i rozmarzanie ornej warstwy gruntu, jednak nie spowodowały większego uszkodzenia roślin" - czytamy w raporcie GUS. Urząd dodał też, że ostateczna ocena strat i stanu zasiewów będzie przeprowadzona w drugiej połowie maja.

r e k l a m a

 

GUS w swoich badaniach przeprowadził ocenę stanu plantacji, z której wynika, że najlepiej spośród upraw ozimych przetrwały zimę pszenica, jęczmień oraz rzepak, a najsłabiej żyto i mieszanki zbożowe ozime. Zdaniem statystyków, jest to efekt utrzymywania się wysokiej temperatury w listopadzie i grudniu ub. roku, która "podtrzymywała wegetację i stwarzała na ogół dobre warunki dla wschodów, wzrostu i rozwoju późno zasianych ozimin", czego nie zmieniły krótkotrwałe przymrozki.

 

Eksperci dodali również, że wiosenne chłody zahamowały nieco rozwój wegetacji, a znikome opady śniegu i deszczu wpłynęły niekorzystnie na stopień wilgoci obecnej w glebie. Mimo to wysokie temperatury panujące w marcu przyspieszyły wegetację roślin i prace polowe rozpoczęły się, podobnie jak przed rokiem, na początku marca.

 

Dzięki ciepłej jesieni i zimie, zdaniem GUS, dobrze przezimowały także rośliny sadownicze. "Rośliny sadownicze na ogół dość szybko rozpoczęły wiosenną wegetację. Najwcześniejsze gatunki drzew zaczęły kwitnąć już w ostatniej dekadzie marca (ciepła jesień spowodowała, że drzewa zawiązały obficie pąki). Wiosenne chłody przyczyniły się jednak do spowolnienia wegetacji i niekorzystnie wpływały na zapylanie" - podał GUS. (PAP)

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody