StoryEditorNawożenie

Jak działają biostymulatory?

08.02.2018., 17:02h
Rośliny w czasie wzrostu i rozwoju doświadczają różnych czynników stresowych, które często silnie ograniczają ich plonowanie. Stresem są mrozy, mroźne wiatry, fitotoksyczność pestycydów, upały, susze itd. Większości tych czynników nie da się wyeliminować, ale już nad fitotoksycznością przez wybór bardziej bezpiecznych preparatów tak.
A czy do stresu rośliny można przygotować i ograniczyć wpływ stresu na rośliny? Jak najbardziej. Rynek produktów przypisywanych do grupy biostymulatorów dynamicznie się rozwija. Dodam jednak, że nie wszystkich sposób działania na rośliny jest wyjaśniony, a dla sporej grupy takich środków trudno jest też znaleźć badania wykonane w Polsce i dowodzące skuteczności.

Działanie biostymulatorów

Biostymulatory z zasady nie są środkami dostarczającymi roślinom składników pokarmowych. Ich działanie polega na stymulowaniu roślin do tworzenia lub usuwania z nich skomplikowanych związków biochemicznych powodujących silną reakcję na warunki stresowe. Jak wspomniałem, rynek biostymulatorów rozwija się i trudno doradzać stosowanie konkretnych. Warto jednak zainteresować się tymi produktami, bo działają.

A jak działają? To zależy od składu i formulacji. W grupie biostymulatorów znajdują się bowiem produkty zawierające tzw. pierwiastki funkcyjne (tytan, krzem), wiele produktów na bazie wyciągów z alg oraz produkty zawierające aminokwasy. W tworzeniu wielu z nich wykorzystywana jest nanotechnologia i nanocząsteczki zawartych związków.

Algi oceaniczne (wyciągi) są dodatkiem wielu biostymulatorów. Zwierają w swoim składzie niespecyficzne związki i molekuły o dużej aktywności biologicznej, które pełnią w organizmie roślinnym rozmaite funkcje, które mają ogromny wpływ na fizjologię i biochemię rośliny.

Kompleksy aminokwasowe w biostymulatorach mają silne działanie antystresowe, a dodatkowo mają korzystny wpływ na intensywność przebiegu fotosyntezy. Mają korzystny wpływ na wzrost systemu korzeniowego przez efekt podobny do działania cytokinin, które są hormonami roślinnymi. Przyśpieszają i poprawiają pobieranie składników pokarmowych przez roślinę, jak i transport asymilatów i składników pokarmowych w obrębie rośliny.

Czym charakteryzują się nanocząsteczki?

Nanocząsteczki wykorzystywane w nawozach biostymulujących pozwalają bardzo precyzyjnie i łatwiej dostarczyć roślinom ważne składniki pokarmowe. Istotą działania jest tutaj wielkość cząstki. Za nanocząsteczki uznaje się takie, których jeden z wymiarów nie przekracza 100 nm (nanometrów). Właściwości struktur i korzyści wynikające z nanorozmiaru są olbrzymie. Najważniejsza to olbrzymia możliwość pokrycia powierzchni niewielką ilością produktu z nanocząsteczkami. Jak olbrzymie są to możliwości? Na przykład, powierzchnia właściwa cząsteczek nanopochodnych krzemu zawartych w objętości równej objętości kropli deszczu jest w przybliżeniu równa powierzchni dużego boiska piłkarskiego.



  • W burakach cukrowych fitotoksyczność na herbicydy zdarza się, najczęściej mija, ale mocno przyhamowuje wzrost buraków. Jednym z pierwszych zastosowań biostymulatorów w Polsce było właśnie  ograniczanie stresu roślin buraka na stosowane do jego odchwaszczania herbicydy

Wiele doświadczeń z użyciem biostymulatorów w technologiach uprawy potwierdza, że wyraźnie poprawiają kondycję roślin w warunkach stresu. Oziminy, w których jesienią są stosowane biostymulatory są bardziej mrozoodporne i zimotrwałe. Szybciej wznawiają też wegetację wiosną. Taka poprawa kondycji jest zasługą poprawy krzewistości, ilości rozkrzewień, objętości systemu korzeniowego i grubości źdźbeł. Rozwój i wzrost roślin są stymulowane przez biostymulatory na wielu płaszczyznach. Jeszcze raz podkreślę – efekty stosowania biostymulatorów, a czasami są one spektakularne, ujawniają się mocno w sytuacjach stresowych dla rośliny (stres powodowany suszą, mrozem, przymrozkiem wiosennym, podtopieniem czy fitotoksycznością herbicydu).

Kiedy stosować biostymulatory?

Pierwsze produkty tego typu były polecane w Polsce wiele lat temu do stosowania w burakach cukrowych w celu łagodzenia stresu fitotoksyczności herbicydów. Prze wiele lat badań i rozwoju tej grupy produktów stały się one trwałym elementem wielu technologii uprawy roślin sadowniczych, warzyw i niektórych roślin uprawy polowej. Wielu rolników standardowo stosuje biostymulatory w rzepaku jesienią (poprawa mrozoodporności) i wiosną (szybsza regeneracja uszkodzeń mrozowych). Biostymulatory sprawdzają się też w sytuacji majowych przymrozków znacznie łagodząc stres roślin.

Marek Kalinowski
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 10:38