r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak nawozić oziminy wiosną?

Uprawa nawożenie
Data publikacji 11.02.2020r.

Kondycja ozimin na przedwiośniu i dalszy ich rozwój zależą przede wszystkim od nawożenia azotem. W nawożeniu wiosennym upraw ozimych ważne jest uwzględnienie właściwości stanowiska, na którym uprawiamy rośliny (odczyn, zasobność w składniki pokarmowe) oraz informacja o stosowaniu nawozów naturalnych i uprawianych przedplonów. Wszystkie te elementy to składowe, które mają duże znaczenie dla wyliczenia pierwszej wiosennej dawki azotu.

r e k l a m a

Naturalnym źródłem większości glebowego azotu jest próchnica. W zależności od żyzności gleby oraz temperatury i wilgotności gleby wiosną mineralizuje się ok. 40 kg azotu z gleb lżejszych – do 60 kg azotu na hektar z gleb cięższych. W optymalnych warunkach przebiegu procesu mineralizacji próchnicy rośliny mogą wykorzystać nawet do 90 kg N/ha. Poza próchnicą źródłem azotu są nawozy naturalne i mineralne. Rzepak na przykład może korzystać z azotu pochodzącego z różnych źródeł: próchnicy, resztek roślinnych, opadów atmosferycznych, symbiotycznego wiązania przez bakterie, a także tzw. azotu mineralnego. Zasoby te są jednak zbyt małe dla jego prawidłowego rozwoju i dlatego znaczna część tego składnika musi być dostarczona w nawozach mineralnych.

Pierwsza dawka - przed ruszeniem wegetacji

Azot wiosną zaleca się stosować albo tuż przed lub podczas ruszenia wegetacji wiosennej roślin w zależności od kondycji naszych upraw po zimie. Przed ruszeniem wegetacji stosowanie azotu zaleca się w uprawach, które nie były nawożone przedsiewnie azotem lub były zasiane później niż wynosi optymalny termin dla danego rejonu oraz gdy plantacja jest bardzo osłabiona po zimie. W takich przypadkach nawozy azotowe najlepiej jest wysiać wcześnie w dawce ok. 30 kg N/ha.

Następnie za kilka lub kilkanaście dni, w zależności od przebiegu pogody, należy zastosować pozostałą część azotu wyliczoną do zastosowania w pierwszym terminie. W wypadku plantacji zasianych w terminie optymalnym, azot stosujemy podczas ruszenia wegetacji...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody