Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak nawozy naturalne poprawiają żyzność gleby?

Uprawa Nawożenie
Data publikacji 13.05.2019r.

W latach 80. ub.wieku nawozy naturalne były regularnie stosowane na polskich polach. Prowadzenie wówczas mieszanej produkcji roślinnej i zwierzęcej było korzystne dla bilansu próchnicy w glebie. Obecnie, w zależności od regionu występuje niedobór lub nadmiar nawozów naturalnych, co przedkłada się na zawartość materii organicznej i ściśle z nią związaną żyzność polskich gleb.

Stosowanie nawozów naturalnych, ze względu na znaczną zawartość składników pokarmowych, pozwala zmniejszyć dawkę nawozów mineralnych i tym samym zmniejszyć koszty ponoszone na ich zakup. Nawozy mineralne powinny tylko uzupełniać niewystarczające ilości składników pokarmowych wnoszonych z gnojowicą czy gnojówką na zasadzie bilansu składników z uwzględnieniem potrzeb pokarmowych roślin. 

Pogarsza się jakość gleb

Jak wynika z różnych ekspertyz, od co najmniej kilkunastu lat pogarsza się jakość gleb zarówno w Polsce, jak i w UE. Powoduje to zakłócenie ich podstawowych funkcji, co w efekcie niekorzystnie wpływa na wielkość osiąganych plonów roślin uprawnych. Oczywiście miały na to wpływ uwarunkowania gospodarczo-ekonomiczne minionych co najmniej dwóch dekad, w których produkcja roślinna koncentrowała się głównie na sterowaniu wielkością i jakością plonu poprzez stosowanie nawozów mineralnych. Spowodowało to z jednej strony zwiększenie plonowania roślin, a z drugiej, wskutek zaniechania nawożenia naturalnego, znaczny spadek zawartości materii organicznej w glebach i pogorszenie ich jakości.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a