r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak nawozy naturalne poprawiają żyzność gleby?

Uprawa Nawożenie
Data publikacji 13.05.2019r.

W latach 80. ub.wieku nawozy naturalne były regularnie stosowane na polskich polach. Prowadzenie wówczas mieszanej produkcji roślinnej i zwierzęcej było korzystne dla bilansu próchnicy w glebie. Obecnie, w zależności od regionu występuje niedobór lub nadmiar nawozów naturalnych, co przedkłada się na zawartość materii organicznej i ściśle z nią związaną żyzność polskich gleb.

r e k l a m a

Stosowanie nawozów naturalnych, ze względu na znaczną zawartość składników pokarmowych, pozwala zmniejszyć dawkę nawozów mineralnych i tym samym zmniejszyć koszty ponoszone na ich zakup. Nawozy mineralne powinny tylko uzupełniać niewystarczające ilości składników pokarmowych wnoszonych z gnojowicą czy gnojówką na zasadzie bilansu składników z uwzględnieniem potrzeb pokarmowych roślin. 

Pogarsza się jakość gleb

Jak wynika z różnych ekspertyz, od co najmniej kilkunastu lat pogarsza się jakość gleb zarówno w Polsce, jak i w UE. Powoduje to zakłócenie ich podstawowych funkcji, co w efekcie niekorzystnie wpływa na wielkość osiąganych plonów roślin uprawnych. Oczywiście miały na to wpływ uwarunkowania gospodarczo-ekonomiczne minionych co najmniej dwóch dekad, w których produkcja roślinna koncentrowała się głównie na sterowaniu wielkością i jakością plonu poprzez stosowanie nawozów mineralnych. Spowodowało to z jednej strony zwiększenie plonowania roślin, a z drugiej, wskutek zaniechania nawożenia naturalnego, znaczny spadek zawartości materii organicznej w glebach i pogorszenie ich jakości.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody