r e k l a m a

Partner serwisu

Jak utrzymać odpowiedni poziom wody w glebie?

Uprawa Agrotechnika
Data publikacji 24.01.2018r.

Woda spełnia bardzo ważne funkcje w roślinie. Jest niezbędna w procesie fotosyntezy i transpiracji, kiełkowania nasion, warunkuje przejście związków mineralnych w roztwory, odpowiada za utrzymanie turgoru komórek, a więc nadaje roślinom kształt i jędrność oraz odpowiada za transport soli mineralnych i związków organicznych do różnych organów.

Woda zwykle stanowi ok. 80 proc. masy rośliny, ale jej zawartość zmienia się w zależności od gatunku oraz fazy rozwojowej. Niedobór wilgoci w naszych glebach jest jednym z ważniejszych czynników ograniczających plonowanie roślin uprawnych. Zarówno brak, jak i nadmiar wody szkodliwy jest dla gleby i roślin uprawnych. Na terenie naszego kraju notuje się średnio około 630 mm opadów rocznie, a Polska pod względem zasobów wodnych zajmuje jedno z ostatnich miejsc wśród krajów europejskich, co nie jest dobrą wiadomością. Niedobory wody występują głównie w środkowym pasie Niżu Polskiego, od Wielkopolski przez Kujawy, Mazowsze, Podlasie i Lubelszczyznę aż do wschodniej granicy Polski.

r e k l a m a



Prognozy dla Polski

Długoterminowe prognozy klimatologów wskazują, że w najbliższych latach będziemy mieli do czynienia z coraz większym deficytem wody, ale będą w naszym klimacie występować też okresowe, długotrwałe opady, które nie będą pozostawać bez wpływu na rośliny uprawne. Nawet krótkotrwałe, ale intensywne ulewy powodują lokalne podtopienia upraw polowych, a gwałtowne opady w postaci gradu niszczą uprawy. Nadmiar wody w połączeniu z niską temperaturą powietrza jest niekorzystny, gdyż sprzyja występowaniu, np. czarnej nóżki u ziemniaka, przedłuża wegetację bobiku oraz zwiększa ryzyko jego porażenia przez choroby grzybowe i opóźnia dojrzewanie roślin.

W tegorocznym sezonie wegetacyjnym na dużej powierzchni kraju notowano bardzo duże opady atmosferyczne, co spowodowało w wielu rejonach kraju wystąpienie nadmiaru wody i nadal pada tam obfity deszcz. Tegoroczna jesień jest zatem krótko mówiąc mokra, co utrudnia bardzo w niektórych częściach Polski przeprowadzenie terminowych zabiegów agrotechnicznych. Występuje na przykład ogromny problem ze zbiorem roślin okopowych, które w wyniku nadmiaru wody mają w dodatku obniżoną jakość i są porażone przez choroby, co przełoży się niekorzystnie na ich przechowywanie.

Zły nadmiar wody

Opady deszczu dostarczają glebie wody, ale ich nadmiar wiąże się z poważnymi następstwami dla roślin uprawnych i gleby. Nadmiar wody znacznie wypłukuje składniki mineralne z zastosowanych nawozów mineralnych w głąb profilu glebowego lub do wód gruntowych, zwiększa zakwaszenie gleby w wyniku wypłukania wapnia z gleby, zalewa przestwory glebowe, w których jest powietrze. W związku z tym, w warunkach nadmiaru wody jest niezwykle niska zawartość tlenu w glebie. Wówczas rozwijają się organizmy beztlenowe, tworząc w glebie środowisko o toksycznych stężeniach siarkowodoru, siarczków, żelaza i manganu oraz kwasu masłowego i mlekowego. W takim środowisku niestety nie mogą prawidłowo rosnąć rośliny uprawne. Dlatego też na zalanych terenach rośliny szybko obumierają i gnijąc, stają się siedliskiem szkodliwych bakterii i chorobotwórczych grzybów. W warunkach braku tlenu następuje również zahamowanie wzrostu korzeni. Zostaje więc zakłócony transport składników pokarmowych i wody. Powoduje to wymakanie, gnicie i wyleganie roślin.

Rośliny uprawne różnie reagują na zalanie wodą. Najbardziej wrażliwe na nadmiar wody są okopowe i warzywa, dużo mniej zboża, ale i te z powodu podmycia wodą delikatnych korzeni ulegają uszkodzeniu. Niestety, wszędzie tam gdzie woda zalała uprawy, szanse na zbiory są małe, np. ziemniaków, a z kolei podtopione oziminy mogą zgnić. W przypadku użytków rolnych, jeśli uda się osuszyć teren, a glebę podda odpowiednim zabiegom rekultywacyjnym, zadowalające plony możemy zebrać w przyszłym roku.



  • Ostatni sezon był wyjątkowy. W wielu rejonach opady znacznie, nawet o 200 mm przekroczyły średnią z wielolecia zalewając pola, utrudniając zbiór plonów i siew roślin ozimych. Nie zapominajmy, że regułą są w Polsce wiosenne i letnie posuchy, mocno limitujące plonowanie roślin. Nawadnianie roślin sadowniczych, warzyw, a z upraw rolniczych – ziemniaków, staje się niezbędnym standardem

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 3 stron.

Czytaj dalej

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a