r e k l a m a

Partner serwisu

Jak wapń działa na rośliny?

Uprawa Nawożenie
Data publikacji 24.04.2018r.

Wapń w glebie i w roślinie nie może być zastąpiony żadnym innym pierwiastkiem. Dziś rozpoczynamy cykl porad dotyczących wapnowania, a zaczniemy od przypomnienia oddziaływania tego pierwiastka na rośliny.

Roślina dobrze zaopatrzona w wapń, zgodnie z jej potrzebami pokarmowymi, buduje zdrowy i prawidłowy system korzeniowy. Dobra dostępność wapnia pozwala roślinom łatwiej pobrać inne składniki pokarmowe i lepiej je wykorzystywać. Prawidłowe odżywienie wapniem zmniejsza także stres na susze i ogranicza występowanie sprawców chorób, np. kiły kapusty.

r e k l a m a



Objawy niedoboru wapnia

Zbyt wysokie dawki dostarczanego w nawozach wapnia w celu regulacji odczynu pH są jednakowo groźne dla gleby, jak i roślin. Zły jest dla roślin tak samo niedobór, jak i nadmiar wapnia. Np. nadmierna zawartość wapnia w glebie, spowodowana stosowaniem zbyt dużych dawek nawozów wapniowych albo agresywnie i szybko działającej formy tlenkowej może nasilać występowanie parcha u ziemniaków i zgniliznę pędu u tytoniu.

W Polsce mamy takie sytuacje rzadko, a powszechny jest niedobór wapnia i zbyt niskie pH gleb. Skutki braku wapnia w roślinie są bardzo poważne. W takich sytuacjach dochodzi do zwiększonej przepuszczalności tkanek i zaburzenia podstawowych funkcji komórkowych.

Niedobór jest widoczny na młodszych częściach roślin i objawia się na systemie korzeniowym (korzenie słabo wykształcone, cieniutkie, powyginane, często zwinięte) i łodyżkach liściowych (przybierają pokrój haczykowaty, a żyłki przybierają barwę jasnobrązową). Następuje zakłócenie pobierania innych składników pokarmowych, zwłaszcza fosforu.

Rośliny uprawne pobierają wapń i reagują na jego niedobór, ale też różnią się reakcją na odczyn gleb decydujący o ilości toksycznego glinu. Do bardzo wrażliwych na zakwaszenie gleby i niedobór wapnia należą pszenica, jęczmień, kukurydza, rzepak, buraki cukrowe i pastewne, bobik oraz lucerna, a do mniej wrażliwych – żyto, owies i ziemniaki. Natomiast gryka, łubin żółty i seradela tolerują kwaśne gleby.



  • Buraki cukrowe przy plonie 60 t korzeni z hektara pobiorą aż 300 kg Ca/ha

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a