Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak zagospodarować nadwyżkę kukurydzy?

Uprawa
Data publikacji 02.10.2017r.

W ostatnich latach wielu rolników zwiększyło areał uprawy kukurydzy i w skali kraju przekracza on 1 mln ha. Hodowcy bydła przyjmują rozsądną strategię, że najpierw napełniają silosy kukurydzą na kiszonkę, a ewentualną nadwyżkę plantacji pozostawiają do zbioru na ziarno, ewentualnie na CCM lub ziarno do zakiszenia.

Żniwa kukurydzy na kiszonkę są zaawansowane. A kiedy ruszyć z jej zbiorem właśnie na CCM albo ziarno do zakiszenia. W tym przypadku decyduje zawartość suchej masy, ale nie w całych roślinach, ale w ziarniakach. Najbardziej pomocna w tej ocenie jest pojawiająca się wraz z osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej ziarna, tzw. czarna plamka. Pojawia się w miejscu umocowania ziarniaka do osadki kolby. Jej pojawienie oznacza, że został odcięty dopływ wody i substancji pokarmowych z rośliny do ziarniaka.

Na CCM

r e k l a m a



W kiszonce tzw. CCM z rozdrobnionych odkoszulkowanych kolb kukurydzy (Corn Cob Mix) znajduje się ziarno i osadki. Sporządzanie kiszonek z CCM zależy głównie od dostępności kombajnów z przystawkami do zbioru kolb kukurydzy. Całe kolby z osadkami rozdrabnia się i zakisza. Pasza ze względu na niewielką ilość włókna (3–4% w suchej masie) nadaje się dla trzody chlewnej, jak i dla bydła.

Zbioru kolb kukurydzy na CCM dokonuje się przed pełną dojrzałością ziarna (kiedy ziarniaków nie da się już rozłupać paznokciem), gdy wilgotność ziarna wynosi ok. 60%. Następuje to w czasie pomiędzy zbiorem kukurydzy silosowej a zbiorem kukurydzy ziarnowej.


Po pojawieniu się na ziarniaku czarnej plamki nie przybywa w nim asymilatów. Do wyznaczenia terminu zbioru oceny dojrzałości na podstawie czarnej plamki dokonujemy na ziarniakach w połowie kolby kukurydzy


Przy tym sposobie zbioru uzyskuje się plon o 10–20% wyższy niż przy zbiorze samego ziarna. Kiszonka z odkoszulkowanych kolb stosowana jest głównie w żywieniu trzody chlewnej. Dziennie tucznikom podaje się do 3,5 kg, a lochom karmiącym do 5,5 kg. Lochom luźnym i w niskiej ciąży należy ograniczyć CCM do 2,5 kg, gdyż większe dawki mogą prowadzić do zatuczenia zwierząt. Dla bydła dawka kiszonego CCM może być taka sama jak kiszonki z wilgotnego ziarna – do 8 kg dziennie na sztukę.

Mokre ziarno kiszone

Pasza uzyskiwana w technologii zakiszania gniecionego wilgotnego ziarna kukurydzy, ale również  zbóż  i nasion strączkowych to tzw. crimping. Do zakiszania najlepsze jest dojrzałe ziarno kukurydzy, bo skrobia w ziarniakach zbieranych we wcześniejszych fazach wegetacji jest bardziej podatna na rozkład w żwaczu. Kiszenie zbyt suchego ziarna kukurydzy, co w naszych warunkach klimatycznych praktycznie się nie zdarza, wymaga dodatku do niego odpowiedniej ilości wody. Wskazane jest również dodanie środków wspomagających zakiszanie.

Kukurydza nadaje się na crimping przy wilgotności ziarna powyżej 32% do maksymalnie 40%, czyli tyle ile zwykle wynosi wilgotność przy normalnym zbiorze na ziarno.

Przy korzystaniu z usługowego sporządzania takiej paszy w rękawach foliowych firmy wykorzystują wydajne gniotowniki, które są wyposażone w dozowniki do aplikacji środków konserwujących i dodawania wody do materiału zbyt suchego. Crimping z gniecionego ziarna kukurydzy można sporządzać także  w silosach, na pryzmach i w big-bagach. W żywieniu bydła można dziennie podawać do 8 kg kiszonego ziarna/sztukę.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a