r e k l a m a

Partner serwisu

Jak zapewnić jakość w produkcji sadzeniaków na 200 ha?

Uprawa Ziemniaki
Data publikacji 10.10.2019r.

Producentów sadzeniaka jest wielu, każdy ma swój plan działania, praktykę i doświadczenie. Prezes Agro-Funduszu Mazury Sp. z o.o. Ralf Friedrichsen, ma jasne założenia i ściśle sprecyzowany cel, wyprodukować jak najwyższej jakości sadzeniaki.

Nie chodzi nam o rekordowe plony i hektary, nam chodzi o jakość – wyjaśnia prezes spółki. – Należy pamiętać, że duży wpływ na jakość ma traktowanie surowca przed zbiorem i po zbiorze, a skutki wychodzą często dopiero podczas przechowywania. Sadzeniaki przechowywane są od końca sierpnia do początku lutego, jest to bardzo długi okres. I musimy pamiętać, że po tych 5 miesiącach ziemniak sadzeniak musi wyjechać z magazynów w takim stanie, w jakim wjechał, a nawet w lepszym i to jest sztuka utrzymać tę jakość.

Po pierwsze: istotna jest temperatura bulwy podczas kopania

W tym roku w gospodarstwie w Drogoszach zbiór ziemniaków rozpoczął się 20 sierpnia. Przed zbiorem plantacja była wielokrotnie sprawdzana, część plantacji była desykowana, a na części ścinano łęty. Są też odmiany mające genetycznie takie łęty, że nie da się albo skosić, albo spryskać, więc trzeba zastosować dwa powyższe działania.

Po desykacji lub ścięciu łęcin, czekaliśmy w zależności od odmiany od 2. do 4. tygodni na ukształtowanie się skórki i dopiero po stwierdzeniu, że skórka jest dobra na tyle, że nadaje się do kopania, mogliśmy zaczynać – opowiada Krystian Nowak, specjalista do spraw uprawy ziemniaka sadzeniaka.

Jednym z najważniejszych parametrów podczas kopania jest...

Przeczytaj ten artykuł za darmo w aplikacji TPR News

Pobierz aplikację TPR News już teraz za darmo!
Pobierz aplikację TPR News już teraz za darmo!

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody