Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak zwiększyć potencjał plonowania kukurydzy?

Uprawa Kukurydza
Data publikacji 04.10.2018r.

W jaki sposób odpowiednio zebrać kukurydzę i na jakie odmiany zwrócić uwagę, aby uzyskać kiszonkę o najlepszych parametrach i tym samym dostarczać krowom jak najlepszej paszy? Jak chronić i nawozić tę roślinę?

Tego mogli dowiedzieć się rolnicy w Stacji Hodowlanej Limagrain w Dąbrówce k. Borku Wielkopolskiego podczas wrześniowych Dni Pola Kukurydzy zorganizowanych przez Limagrain Polska we współpracy z firmą ADOB i Innvigo i pod patronatem medialnym „Tygodnika Poradnika Rolniczego”.

r e k l a m a




Lepiej za wcześnie, niż za późno

Z naszych obserwacji wynika, że ponad połowa gospodarstw w Polsce zbiera kukurydzę na kiszonkę w nieodpowiednim terminie – mówi Marek Skwira, Corn Product & Project Manager z Limagrain Polska. – Najczęściej koszą kukurydzę zbyt późno, przez co zawartość suchej masy jest zbyt wysoka.

Zdaniem prof. Zbigniewa Podkówki z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, takie opóźnienia często wynikają z dużych areałów obsianych kukurydzą i uprawy odmian o jednakowym FAO.

Lepiej zacząć zbiór nawet przy 29% zawartości suchej masy i skończyć przy 33%, niż zacząć przy 33% i skończyć przy 37%. Stosunkowo niska zawartość suchej masy ułatwia ubijanie kiszonki, a to wpływa na jej jakość – tłumaczył prof. Zbigniew Podkówka.

Profesor dodał, że w przypadku suchych lat, takich jak obecny sezon, w mniejszym stopniu należy zwracać uwagę na dojrzałość ziarna, tylko głównie patrzeć na liście. Jeśli zaczynają zasychać, wówczas nie ma co czekać, tylko trzeba wjeżdżać sieczkarnią na pole.

Gospodarstwom, które mają duży areał przeznaczony pod kukurydzę polecamy podział pola pod odmiany o zróżnicowanym FAO, od wczesnych po średnio późne. Dzięki temu zyskujemy odstęp kilku dni na zbiór kukurydzy z optymalnymi parametrami – dodał Marek Skwira.


Fot. Paweł Mikos
  • – Lepiej zacząć zbiór kukurydzy na kiszonkę przy 29% zawartości suchej masy i skończyć przy 33% – przekonywał rolników prof. Zbigniew Podkówka z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy

Jednym z ważniejszych aspektów jakości i strawności kiszonki z kukurydzy jest jak najmniejsza w niej ilość całych ziarniaków.

Im więcej całych ziarniaków w paszy, tym mniej energii dostarczonej zwierzętom i niższa wydajność krów – tłumaczył prof. Zbigniew Podkówka. – Jeśli w litrze kiszonki jest do 2 ziarniaków, to jest to dobra pasza. Jednak przy krowach, których wydajność wynosi powyżej 10 tysięcy litrów, ziarniaki nawet nie powinny być przecięte na pół, tylko jak najbardziej rozdrobnione.

W czasie pokazu przy silosie z zakiszanej kukurydzy, rolnicy mogli zobaczyć chociażby jak powinna wyglądać kiszonka odpowiednio ubita. Eksperci z Limagrain Polska wyjaśnili, że odpowiednia gęstość ubitej paszy powinna być na poziomie około 220 kg/m3.

Zdarzają się gospodarstwa, gdzie ta gęstość jest nawet powyżej 300 kg/m3, ale ponad 60% gospodarstw ma zdecydowanie zbyt słabo ubitą kiszonkę – mówił Mark Skwira. – Wynika to głównie ze zbyt dużej zawartości suchej masy w zebranej kukurydzy.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 3 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a