Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jęczmień browarny daje nawet 8,5 tony z ha - jak to osiągnąć?

Uprawa Jęczmień browarny
Data publikacji 13.05.2019r.

Jęczmień browarny uprawiany z przeznaczeniem na cele konsumpcyjne, to jedna ze specjalizacji gospodarstwa prowadzonego przez Katarzynę i Radosława Rakowieckich w Żmudzi (pow. chełmski). W tym roku wschody jęczmienia są równe, wzrost jest jednakowy, rośliny są dobrze ukorzenione.

– Nasza przygoda z jęczmieniem browarnym rozpoczęła się od zawarcia umowy z firmą skupującą jęczmień na potrzeby browarnictwa – mówi Radosław Rakowiecki. – Niestety, ta współpraca trwała kilka lat i zakończyła się, ponieważ nasz rozmówca nie był zadowolony z postępowania kontrahenta. – Mieli problemy z przechowywaniem dostaw od rolników, pod różnymi pretekstami opóźniali odbiór zakontraktowanego ziarna. W końcu zdecydowaliśmy zakończyć współpracę, ale nie produkcję jęczmienia. Uprawiamy obecnie jęczmień odmian browarnych z przeznaczaniem na cele konsumpcyjne.

8,5 tony z hektara

Skąd taka decyzja, dlaczego nie typowe odmiany konsumpcyjne? 

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a