Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Kiedy uzyskamy najwięcej białka z lucernika?

Uprawa Produkcja pasz
Data publikacji 17.05.2019r.

Z jednego hektara lucerny możemy  zebrać od 8 do 10 ton suchej masy plonu, co oznacza, że z tego gatunku pozyskujemy od 1,5 do 2 ton białka. Produkcja paszy z hektara czystego siewu lucerny często porównywalna jest z wartością pięciu ton poekstrakcyjnej śruty rzepakowej.

Zawartość białka ogólnego w mieszankach traw z lucerną (w zależności od jej udziału) mieści się w granicach od 12 do 24% w kg suchej masy pozyskiwanej paszy. Białko z mieszanek cechuje się wolniejszym rozkładem w żwaczu, co zwiększa ilość białka przepływającego do jelita cienkiego przeżuwaczy. 

r e k l a m a

W którym pokosie zbierzemy najwięcej?

Najwyższą ilość zielonej masy mieszanek traw z lucerną uzyskuje się w pierwszym pokosie:
  • 40–45% plonu łącznego uzyskuje się zazwyczaj w pierwszym pokosie, 
  • w drugim zbiera się około 25–30%,
  • w trzecim 20–25%,
  • w czwartym plon jest najniższy i przeciętnie stanowi tylko 10%

Kiedy lucernik przyniesie najwięcej białka?

Wartość pokarmowa mieszanki z lucerną zależy w głównej mierze od fazy rozwojowej roślin w czasie zbioru.

Mieszanka z lucerną zbierana zbyt wcześnie, jeszcze w fazie wegetatywnej, zawiera większą ilość białka, które może powodować wzdęcia u bydła.
Z drugiej zaś strony, opóźnianie terminu zbioru sprawia, że w całej roślinie lucerny zachodzą bardzo niekorzystne zmiany jakościowe – zwiększa się udział łodyg w stosunku do liści, a to właśnie w liściach i pąkach kwiatowych jest więcej białka niż w łodygach.

Zwartość białka w liściach jest na poziomie 22–23%, a kwiatostany zawierają go około 10–11%. Starzenie się lucerny w łanie z trawami prowadzi do zwiększania zawartości włókna i stopnia zdrewnienia roślin. W fazie pąkowania lucerny poziom włókna wynosi średnio 18–20% w suchej masie, a w kolejnych fazach – od początku kwitnienia do jej pełni – udział tego składnika wzrasta nawet do 28–32%.

Wyznaczenie odpowiedniego terminu zbioru drugiego i kolejnych odrostów na podstawie terminu pąkowania i początku kwitnienia lucerny zapewni nam więc wysoką zawartość białka i lepszą strawność paszy.


Beata Dąbrowska
fot. Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a