StoryEditorrzepak

Kiła kapusty w rzepaku – jak zapobiegać i ją zwalczać?

27.07.2020., 15:07h
Kiła kapusty to jedna z najgroźniejszych chorób rzepaku ozimego. Szybko pojawia się w gospodarstwach, gdzie zasiewy rzepaku stanowią ponad 20% powierzchni. Jakie warunki sprzyjają rozwojowi kiły kapusty? Jak zwalczać kiłę kapusty, gdy już się pojawi?

Kiła kapusty pojawia się, jeśli rzepak zajmuje więcej niż 20% płodozmianu

Niedawno opisywaliśmy w artykule „Mocniejsze rzepaki kiłoodporne” jak z problemem kiły kapusty w rzepaku od 8 lat radzi sobie  gospodarstwo „Agro-Fundusz Mazury”.  Dziś przypomnimy biologię tej choroby, czego kiła nie lubi i paletę odmian kiłoodpornych oraz inne możliwości wspomagające jej ograniczanie.

Kiła kapusty to jedna z najgroźniejszych chorób płodozmianowych. Jeżeli rzepak zajmuje w płodozmianie 20%, zaczynają się kłopoty, tam gdzie pojawi się kiła – produkcji rzepaku trzeba zaniechać na 8–10 lat.
Oczywiście głównym sposobem ograniczania choroby jest prawidłowe zmianowanie roślin, uprawa rzepaku i roślin spokrewnionych (innych kapustnych) na tym samym polu nie częściej niż co cztery lata. Występowaniu kiły sprzyja kwaśny odczyn gleby, a więc duże znaczenie ma też wapnowanie gleb. Doraźnym lekarstwem na stanowisko zakażone kiłą kapusty może być siew odmian odpornych i od dwóch sezonów zabiegi fungicydowe.

Zakres żywicieli kiły kapusty jest bardzo szeroki

Sprawcą kiły kapusty jest Plasmodiophora brassiace, organizm należącym do kr...
Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 00:16