Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Krzem poprawia rozwój i plonowanie roślin

Uprawa Nawożenie
Data publikacji 08.06.2018r.

Skuteczność tego pierwiastka została potwierdzona w badaniach IUNG-PIB w Puławach  nad przydatnością rolniczą  krzemu w uprawach polowych. Plony kukurydzy po zastosowaniu dolistnym preparatu z krzemem wzrosły o 10%,  a biomasa korzeni była większa o ponad 30% w stosunku do obiektu kontrolnego, w którym nie aplikowano tego pierwiastka.

Potwierdzono również zwiększenie zawartości chlorofilu w liściach po zastosowaniu preparatu z krzemem. Przypomnijmy co wiemy o krzemie. Jeszcze do niedawna krzem był pomijany w nawożeniu roślin, gdyż w przeciwieństwie do makro- i mikroelementów nie jest pierwiastkiem niezbędnym dla wzrostu i rozwoju roślin.

r e k l a m a



Pierwiastek korzystny dla roślin

Do składników niezbędnych dla roślin należą pierwiastki występujące w ilościach powyżej 0,1% suchej masy określane jako makroelementy, tj. azot, potas, wapń, magnez, fosfor i siarka oraz mikroelementy – niezbędne pierwiastki występujące w ilościach poniżej 0,1% suchej masy. Do tej grupy zalicza się chlor, żelazo, miedź, bor, cynk, mangan, molibden, nikiel. Krzem natomiast z sodem, kobaltem, glinem i wanadem zaliczane są do pierwiastków korzystnych dla roślin. Mimo iż krzem występuje w wielu roślinach, którym jest potrzebny do prawidłowego rozwoju, to jednak nie udało się udowodnić, aby był niezbędny do rozwoju wszystkich gatunków. Najwięcej krzemu kumulują rośliny zbożowe, ok. 3%, natomiast dwuliścienne tylko 0,5 %. Jedyną grupą roślin, która nie może rozwijać się bez krzemu są rośliny z rodziny skrzypowatych. Należy do niej skrzyp polny (Equisetum arvense).

Krzem korzystnie wpływa na rozwój korzeni roślin uprawnych, zwiększa odporność roślin na porażenie przez patogeny chorobotwórcze i inwazję szkodników, poprzez usztywnienie liści i łodyg oraz wzmaga syntezę barwników asymilacyjnych, co znajduje potwierdzenie w większej wydajności fotosyntezy. Wpływa to na szybszy rozwój i wigor roślin. Dzięki sztywniejszym łodygom zmniejsza się wyleganie roślin oraz zwiększa się odporność na stres wodny oraz niskie i wysokie temperatury. W efekcie wzrastają plony roślin. Badania własne potwierdziły również, że rośliny nawożone dolistnie krzemem efektywniej wykorzystywały składniki pokarmowe z gleby oraz nawozów, o czym świadczą wyższe wartości pobrania makroskładników z plonem ziarna kukurydzy w stosunku do kontroli.

Zawartość w glebie

Krzem zidentyfikował jako pierwiastek Antoine Lavoisier w 1787 r. Natomiast Humphry Davy, w 1800 r. błędnie uznał, że krzem jest związkiem chemicznym i opinia ta przetrwała aż do 1824 r., kiedy to dopiero Jöns Jacob Berzelius otrzymał czysty krzem z krzemionki SiO2, przeprowadzając ją kwasem fluorowodorowym w SiF4 i redukując go potasem.

Krzem w glebie występuje głównie w postaci krzemionki i różnego rodzaju krzemianów. Mimo iż występuje w dużych zawartościach w glebie i jest składnikiem przede wszystkim frakcji piasku i pyłu, to większość krzemu glebowego jest praktycznie nierozpuszczalna w wodzie. W związku z tym pierwiastek ten jest słabo pobierany przez rośliny. Pobieranie tego pierwiastka przez rośliny zwiększa się gdy rośnie wilgotność gleby, w warunkach wzmożonej aktywności mikroorganizmów.



  • Krzem nie jest pierwiastkiem niezbędnym, lecz korzystnym dla roślin. Jedyną grupą roślin, która bez krzemu nie może się rozwijać są te z rodziny skrzypowatych, ze skrzypem polnym na czele

Stosowanie zbyt wysokich dawek azotu i fosforu, może ograniczać dostępność krzemu dla roślin. Natomiast ze wzrostem odczynu gleby wzrasta ilość dostępnego krzemu dla roślin. Dlatego też, aby dostarczyć krzem roślinom należy aplikować go drogą dolistną. Zwykle jego obecność zwiększa odporność na agrofagi, zwłaszcza grzyby, gdyż ich wnikanie w tkanki roślin wysycone krzemionką jest utrudnione. Pobieranie krzemu przez rośliny zależy nie tylko od jego dostępnej formy w roztworze glebowym, ale także od zabiegów agrotechnicznych, między innymi od wapnowania oraz nawożenia mineralnego.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a