r e k l a m a

Partner serwisu

Lista Zalecanych Odmian jęczmienia jarego na 2018 rok

Uprawa Jęczmień
Data publikacji 15.02.2018r.

Spośród zbóż jarych jęczmień najlepiej wykorzystuje wodę i przy planowaniu prac polowych można go ustawić na końcu kolejki do siewu. Jęczmień jary ma krótki okres wegetacji, a ze względu na słaby system korzeniowy, ma dość duże wymagania glebowe i jest wrażliwy na pH gleby.

Jęczmień jary jest głównym komponentem mieszanek zbożowych i zbożowo-strączkowych. To również niezastąpiona roślina ochronna przy siewie mieszanek traw z motylkowymi. W czystym siewie jęczmień jary uprawiany jest na cele paszowe, browarne, w mniejszym stopniu na kasze.

r e k l a m a



Doskonały do mieszanek

Jeżeli planujemy wykorzystać jęczmień jary do ochrony zakładanego użytku zielonego nie powinniśmy wybierać odmian najplenniejszych, ale te, które rekomendowane są na LZO i charakteryzują się najkrótszą słomą, szybko schodzą z pola i są najbardziej odporne na wyleganie. Jęczmień ma chronić młode rośliny traw i motylkowych, ale nie może z nimi nadmiernie konkurować. Dlatego tak ważne są wymienione cechy.



  • Widoczna na zdjęciu odmiana Teksas (zarejestrowana w 2017 r.) i Polonia Staropolska (zarejestrowana w 2016  r.) to nowości, które na Listy Zalecanych Odmian trafiły w ekspresowym tempie. Na ten rok rekomendowane są już do uprawy woj. łódzkim, mazowieckim i świętokrzyskim

W jęczmień można wsiewać mieszanki trawiasto-motylkowate, ale także koniczynę czerwoną (wysiewa się ok. 15–18 kg koniczyny w rozstawie 10–15 cm na głębokość 1–2 cm), mieszanki koniczyny czerwonej z trawami  oraz lucernę (wysiewa się 18–20 kg/ha lucerny w rozstawie rzędów co 15 cm na głębokość 1–2 cm).

Plenność i odporność

Podobnie jak dla innych gatunków roślin, na podstawie wyników badań Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego i Rolniczego tworzone są dla województw Listy Zalecanych Odmian (LZO jęczmienia jarego na mapie). Każdego roku lista ta zmienia się i jest uaktualniana. Na koniec stycznia br. nowe rekomendacje na 2018 r. przedstawiły woj.: łódzkie, mazowieckie, podlaskie, świętokrzyskie i warmińsko-mazurskie.



  • Jęczmień jary jest podstawowym komponentem wszystkich mieszanek zbożowych, w tym najbardziej popularnej dwuskładnikowej – jęczmień + owies

W przypadku pozostałych województw przedstawiamy rekomendacje z ub.r., bo na LZO rok do roku nie ma rewolucji. Co najwyżej 1–2 odmiany spadają z listy i 1–2 nowsze odmiany zastępują ich miejsce. Niżej przypominamy charakterystykę (wg COBORU) kilku odmian jęczmienia jarego najczęściej rekomendowanych, a w tabeli zestawiliśmy do porównania najważniejsze cechy wszystkich odmian z LZO. Odmiany te prezentują wysoki postęp hodowlany, który w jęczmieniu jarym  skupia się na poprawie plenności oraz zdrowotności, a w odmianach browarnych na poprawie wartości browarnej.



  • Widoczna na zdjęciu odmiana Teksas (zarejestrowana w 2017 r.) i Polonia Staropolska (zarejestrowana w 2016  r.) to nowości, które na Listy Zalecanych Odmian trafiły w ekspresowym tempie. Na ten rok rekomendowane są już do uprawy woj. łódzkim, mazowieckim i świętokrzyskim

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a