Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Międzyplony warto zagospodarować na paszę

Uprawa Poplony
Data publikacji 17.09.2018r.

Niestety, nadal jest sucho, a to oznacza realny problem z zabezpieczeniem odpowiedniej ilości pasz dla bydła mlecznego. W tej sytuacji uprawa międzyplonów, o ile powiodła się, nabiera większego znaczenia. Choć pasze z roślin poplonowych nie są w stanie zastąpić sianokiszonek i kiszonek z kukurydzy, to mogą znacznie podreperować zasoby paszowe każdego gospodarstwa.

Międzyplony to karma alternatywna

Dzisiaj przedstawiamy podstawowe informacje o tym jak użytkować międzyplony na paszę. Jedne rośliny przed skarmianiem lub konserwacją dobrze znoszą nawet mrozy, a inne bardzo szybko drewnieją. O czym trzeba wiedzieć przy skarmianiu zielonek poplonowych i jakich zasad przestrzegać, aby przypadkiem nie zaszkodzić wydajności krów?

r e k l a m a



Poplony, jak wszystkie zielonki, mają mało suchej masy i koniecznie przy ich skarmianiu należy podawać krowom siano lub słomę. W niektórych występują też substancje antyżywieniowe. Dlatego zielonki z poplonów nie mogą stanowić monodiety. Są to pasze dobre, ale okazjonalne, których wypas lub zadawanie ściętej zielonki trwać może do kilku tygodni. Poplony, jako pewna rezerwa w bilansie paszowym, powinny być raczej przeznaczane do żywienia innych grup produkcyjnych bydła, niż najbardziej wydajnych krów mlecznych w pełni laktacji.


Mało suchej masy

Zasadniczym czynnikiem decydującym o wartości i jakości paszy uzyskiwanych z poplonów jest termin ich zbioru oraz stopień rozdrobnienia zielonki. W późniejszych fazach rozwojowych roślin występują zmiany w ich składzie chemicznym. Sukcesywnie, w miarę starzenia się roślin, maleje w nich zawartość związków azotowych (białka ogólnego) i zwiększa zawartość włókna surowego, szczególnie niestrawnej ligniny. Pogarsza się również smakowitość podstarzałej zielonki.


Fot. Pixabay
  • Gorczycę najlepiej jest wypasać. Po kwitnieniu niestety szybko drewnieje

Z punktu widzenia możliwości zebrania opłacalnego plonu i wykorzystania go w żywieniu bydła mlecznego, najlepszymi polonami paszowymi są kapusta pastewna, kukurydza, mieszanki traw, bobowate w mieszankach, a także najlepiej w mieszankach ewentualnie w siewie czystym: słonecznik, seradela i facelia.


Kapusta pastewna

Jest jedną z najwydajniejszych roślin pastewnych. Można ją wypasać przy wysokości roślin ok. 60 cm. W późniejszym okresie wzrostu zaleca się jej zbiór i – po rozdrobnieniu całych roślin – bezpośrednie skarmianie. Kapusta jest dobrą paszą dla bydła i owiec. Znosi przymrozki do minus 12 st. C i dlatego można ją zadawać – po rozmarznięciu – jeszcze w grudniu. Duże dawki kapusty pastewnej mogą jednak powodować wzdęcia zwierząt i gorzki posmak mleka. Z tego względu zaleca się, by dawka kapusty pastewnej dla krów nie przekraczała 30 kg/dziennie.


Kukurydza

Uprawianą w poplonie na zielonkę należy kosić i zadawać bezpośrednio do czasu wystąpienia przymrozków. Zatem należy dobrze rozplanować jej skarmianie. Zielonka z kukurydzy jest paszą wybitnie węglowodanową. Zwiera mało białka i nie może stanowić jedynej paszy objętościowej w dawce dla krów. Niedobory białka najlepiej jest uzupełnić zielonkami z roślin motylkowych, ewentualnie sianokiszonką z dużym udziałem motylkowych sporządzoną z pierwszego pokosu.


Mieszanki z bobowatymi

Są paszami wysokobiałkowymi. Udział słonecznika i facelii w takiej mieszance (można ją zakiszać) poprawia bilans białkowo-energetyczny, ale zielonka i tak wymaga pewnej korekty. Przy uprawie takich poplonów należy pamiętać o właściwościach wzdymających roślin strączkowych i substancjach antyżywieniowych. Mieszanki z facelią należy zbierać, gdy osiągnie ona wzrost ok. 30 cm. Po zawiązaniu pąków, łodygi facelii drewnieją, a okrywające ją włoski stają się ostre. Zielonka staje się wówczas mniej smaczna i jest gorzej pobierana. Z takiego poplonu można zebrać 15–20 ton zielonki z ha. Zielonki z mieszanek z udziałem grochu pastewnego można kosić po 60 dniach od wschodów roślin – szacowany plon zielonki 10–18 t z ha.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a