r e k l a m a

Partner serwisu

Od czego zależy ilość chwastów w zbożach?

Uprawa Zboża
Data publikacji 03.05.2018r.

Naukowcy podają, że na przeciętnym polu w uprawianych zbożach występuje zwykle nie więcej niż 20 gatunków chwastów, ale w większości są to wyspecjalizowani konkurenci w stosunku do roślin uprawnych.

Często rosną i rozwijają się w tym samym rytmie co rośliny uprawne. Niektóre chwasty powodują wyraźny spadek plonowania zbóż jeżeli występują w łanie w ilości zaledwie 2 szt./m kw.

r e k l a m a



Gleba jest bankiem nasion

chwastów, których żywotność może sięgać kilkudziesięciu lat. Na każdym mkw. pola znajduje się w warstwie ornej nawet do 75 000 nasion chwastów. Np. wg badań prof. Józefa Roli, w gospodarstwach zaniedbanych, może znajdować się w warstwie ornej na 1 mkw. nawet 320000 nasion chwastów (to aż 3,2 mld nasion/ha).

Te nieprzebrane ilości nasion można w dużym stopniu redukować  zabiegami agrotechnicznymi, ale całkowicie ich wyeliminować się nie da. Co z tego, że część nasion chwastów i roślin chwastów zniszczymy, kiedy zaledwie jeden chwast, który przepuścimy (w zależności od gatunku) może wydać 100–20 000 nowych nasion. Jeśli nasiona są duże, jest ich mniej (np. owies głuchy do 100 szt.), lecz są one często lepiej przystosowane, by przetrwać niekorzystne warunki i są bardziej żywotne (lecz nie jest to regułą).



  • Groźne są wszystkie rumianowate, a z nich  5% obniżkę plonu ziarna powoduje maruna bezwonna w ilości 3–6 szt./m kw

Rodzaj gleby wpływa modyfikująco

na zawartość nasion chwastów. W glebach żyznych o intensywnym życiu biologicznym następuje szybsza dezaktywacja nasion. Natomiast w glebach lekkich o mniejszej żyzności, nasiona mogą dłużej utrzymywać żywotność (w glebach lekkich może występować do dwóch razy więcej żywych nasion chwastów. 

Każdego roku z nasion znajdujących się w glebie kiełkuje tylko kilka procent z nich. Ale te kilka procent nasion z 75 000 ogólnej ilości na metrze kwadratowym to też niewyobrażalna liczba.

Ze względu na skład gatunkowy

w zbożach można wyróżnić trzy typy zachwaszczenia i dlatego decyzje o odchwaszczaniu tych roślin należy poprzedzić rozpoznaniem zagrożenia. Trzeba ocenić na podstawie obserwacji bieżących i informacji z poprzednich sezonów skład gatunkowy chwastów i stopień  zachwaszczenia (ilość chwastów na m.kw. i stopień pokrycia gleby chwastami).



  • Dwie rośliny przytulii czepnej na mkw., które osiągną pełny rozwój w łanie, powodują kilkuprocentowy spadek plonu ziarna

Dopiero po takiej analizie powinniśmy wybrać herbicydy, które poradzą sobie najlepiej z konkretnym typem zachwaszczania. A te wspomniane trzy typy to stanowiska zdominowane:
  • przez chwasty dwuliścienne łatwe do zwalczenia (komosa biała, gorczyca polna, tasznik, tobołki),
  • chwasty dwuliścienne mniej wrażliwe na  herbicydy (przytulia czepna, fiołek polny, rumianowate, przetaczniki),
  • chwasty jednoliścienne (miotła zbożowa, owies głuchy).

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a