StoryEditornawożenie

Przebarwienia liści jako wskaźnik niedoboru składników pokarmowych u roślin

16.11.2020., 11:11h
Liście roślin uprawnych to ważne wskaźniki stanu zdrowia i dożywienia całej rośliny. O wszelkich niezaspokojonych potrzebach pokarmowych względem konkretnych składników odżywczych informują nas poprzez wszelkie anomalie koloru, jak i kształtu liści.
Prawidłowe wykształcenie się liści ozimin jesienią, pełna ich zieleń oraz soczystość są ważne z punktu widzenia zachodzącego w nich procesu fotosyntezy. Przebarwienia, deformacje i plamy na liściach świadczyć mogą o niedoborach składników pokarmowych wywołanych niekorzystnymi warunkami pogodowymi lub atakiem niektórych chorób.

Azot to podstawa

Prawidłowo odżywione rośliny w obecnym okresie wegetacji powinny być zielone i niepomarszczone. Azot jest podstawowym składnikiem pokarmowym, którego rośliny pobierają najwięcej. Niedobory tego składnika powodują przede wszystkim zahamowanie wzrostu roślin i słabe krzewienie się. Młode liście są małe i zabarwione na żółto – przebarwione mogą być tylko obrzeża liści, jak i całe blaszki liściowe. Na starszych liściach pojawiają się plamy w postaci chloroz, po czym liście żółkną i opadają. Często takie objawy są mylone z symptomami braku potasu. Przy braku potasu liście roślin żółkną, ale rośliny nie karłowacieją.

Drugim, równie ważnym składnikiem obok azotu jest potas, który rośliny mogą pobierać w sposób luksusowy i który w roślinach odpowiada za proces fotosyntezy aktyw...
Pozostało 85% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 21:06