r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Słoma to cenny nawóz

Uprawa Nawożenie
Data publikacji 20.06.2018r.

Słoma i ściernisko po zbiorze zbóż rzepaku i kukurydzy są w gospodarstwach bezinwentarzowych główną i często jedyną substancją organiczną wnoszoną do gleby przez przyoranie. Jeżeli nie mamy w gospodarstwie obornika, słomę należy traktować jako cenny nawóz i ważny przychód glebowej materii organicznej.

Słoma nie szybko stanie się próchnicą, ale odpowiednio zagospodarowana da początek procesom próchnicotwórczym. Tempo rozkładu resztek pożniwnych zależnie od gatunku rośliny, ilości przyoranej masy organicznej i gleby, trwać może od kilku miesięcy do nawet roku. Ten rozkład w kierunku tworzenia prekursorów próchnicy możemy w dużym zakresie kontrolować i przyspieszać.

r e k l a m a

Zbyt wartościowa, by sprzedawać

Wiele gospodarstw sprzedaje słomę na biomasę. Bywały sezony, w których cena tony słomy była nieznacznie niższa od ceny tony ziarna paszowego. Jeżeli jest w gospodarstwie nadmiar słomy, to nic złego, bowiem słoma i ściernisko bywają główną i często jedyną substancją organiczną wnoszoną do gleby. W takich gospodarstwach każdą słomę (zbożową, rzepaczaną, po kukurydzy na ziarno) należy traktować jako bardzo cenny nawóz. Wartość nawozowa słomy zależy od gatunku uprawianej rośliny i waha się w zależności od uzyskiwanych plonów ziarna.

Z badań wynika, że z 5 tonami słomy zbóż wprowadzamy do gleby 25 kg N, 15 kg P2O5, 80 kg K2O i 7 kg Mg. Z tą samą ilością słomy rzepaczanej wprowadzamy do gleby 60 kg N, 30 kg P2O5, 150 kg K2O i 20 kg Mg, a z 5 tonami słomy kukurydzianej, wprowadzamy do gleby 50 kg N, 20 kg P2O5, 100 kg K2O i 10 kg Mg. Tyle składników pokarmowych wprowadzamy, ale nie jest to oczywiście jednoznaczne z ich dostępnością i wykorzystaniem przez rośliny. Tak jak w przypadku obornika składniki będą wykorzystywane przez kilka lat.




Poza wartością nawozową resztki pożniwne są przede wszystkim źródłem niezwykle ważnej dla gleby substancji organicznej. Rachunek korzyści pozostawiania i przyorywania resztek pożniwnych jest znacznie dłuższy. Dzięki resztkom pożniwnym żyją i pracują na korzyść rolnika pożyteczne mikroorganizmy glebowe. Trwają w glebie procesy próchnicotwórcze. Gleby, zwłaszcza najlżejsze zwiększają polową pojemność wodną. Poprawia się struktura gleby i jej właściwości fizykochemiczne.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody