r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Susza, upały, mróz – uprawy też są narażone na stres. Jak je wspomagać?

Uprawa choroby
Data publikacji 02.12.2019r.

Rośliny przez cały okres rozwoju i wzrostu są narażone na różne czynniki stresowe. To brak lub nadmiar wody, upały latem i mróz zimą, silne promieniowanie słoneczne, niedobory pokarmowe lub przenawożenie, fitotoksyczność środków ochrony roślin i inne. Zbliżające się miesiące to potencjalne stresy zimowe. Nie przewidzimy ich siły, ale możemy przygotować się na ewentualną pomoc zestresowanym oziminom.

Gatunki ozime, a nawet odmiany w obrębie gatunku, różnią się wiosennym wigorem i potencjałem regenerowania strat. Mimo tego, że czasami plantacja może po zimie wyglądać beznadziejnie, to pod wpływem dobrej oceny żywotności roślin i dobrego dopingu agrotechnicznego (szybkie uderzeniowe nawożenie startowe, stosowanie biostymulatorów) może zregenerować się i zagwarantować opłacalny plon.

Aplikacja tuż przed stresem

Niestety, nowe przepisy utrudniają w praktyce wykorzystanie szybkiej dawki startowej azotu. Powód znany wszystkim – można stosować azot dopiero od 1 marca. Jest jednak wiele produktów o działaniu biostymulującym i łagodzącym stresy roślinne. W dalszej części przykłady takich produktów, a na początku najważniejsza uwaga związana z ich aplikacją. Wielu Czytelników „Tygodnika Poradnika Rolniczego” pamięta być może cykl fragmentów rozmowy ekspertów nagranej w ramach „Akademii Rolnictwa” przez firmę Chemirol. Rozmowa dotyczyła m.in. biostymulacji roślin ograniczającej stres. Zasadniczy wniosek praktyczny z rozmowy ekspertów był następujący: biostymulatory działają i ograniczają wpływ czynników stresowych, pod warunkiem, że zostaną zastosowane ok. dwa dni przed, a najlepiej dobę przed wystąpieniem czynnika stresowego (wiosennego przymrozku, mrozu, wysmalania). Stosowanie ich wcześniej, a także już po zadziałaniu czynnika stresowego, najczęściej nie przynosi już żadnego efektu...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody