StoryEditorSzkodniki

Szpeciele – groźne szkodniki roślin

06.08.2020., 10:08h
Nazwa szpeciele prawdopodobnie pochodzi od zmian występujących na roślinach, w formie szpecących narośli na liściach, ale także owocach i pędach. Są to roztocza powodujące zmiany na organach drzew i krzewów owocowych, a także orzecha włoskiego.
Do grupy szpecieli żerujących pod skórką liści tworząc wgłębienia, pęcherzyki czy plamki należy szpeciel śliwowiec, guzkowiec śliwowy, szpeciel gruszy, szpeciel malinowiec i szpeciel pilśniowiec. Do szkodników żerujących na zewnątrz liści (przeważnie po spodniej stronie) powodując ich srebrzenie, rdzewienie czy marmurkowe przebarwienia, należy pordzewiacz śliwowy, jabłoniowy, wiśni, czereśni, brzoskwini czy wzdymacz gruszowy.

Szpeciel groźny dla śliw, moreli i brzoskwiń

W uprawach śliw występuje szpeciel śliwowiec, bardzo niebezpieczny dla plantacji śliw. Na dolnej stronie liści widoczne są narośla w kolorze zielonkawym, które z czasem zmieniają barwę na czerwoną, na górnej natomiast pojawiają się wydęte znamiona. W tych wyroślach znajdują się roztocza. Charakterystycznym objawem żerowania tego szkodnika jest to, że wyrośla skupiają się wzdłuż nerwu głównego oraz na obrzeżach liści. Ciało szpeciela jest białe, wydłużone o długości ok. 0,2 mm. Szkodniki opuszczają swoje zimowe kryjówki wychodząc na młode liście, potem przenoszą się na kwiaty i zawiązki owoców. Metodą na ograniczenie występowania jest zrywanie...
Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 10:13