Technologie buraka w Mochełku

Uprawa
Data publikacji 02.07.2017r.

Uprawa pasowa zdobywa coraz większe rzesze zagorzałych zwolenników. W tym roku w Mochełku w Stacji Badawczej Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, pokazano rolnikom doświadczenie porównujące uprawę tradycyjną i pasową buraków cukrowych.

Pierwsze wyniki badań zostały omówione w Stacji pod koniec maja. Z pomiarów wynika, że w uprawie pasowej obsada jest minimalnie wyższa w porównaniu z technologią tradycyjną. Na 26 maja obsada dla technologii pasowej wyniosła 9,9 rośliny w porównaniu z 9,04 roślin na m2 w uprawie standardowej.


Późne wschody

– Chcemy sprawdzić plonowanie oraz szereg innych cech, w tym właściwości gleby w różnych systemach uprawy. W tym roku kwiecień oraz pierwsza dekada maja były bardzo chłodne. W naszym doświadczeniu siew buraków wykonaliśmy dopiero 11 kwietnia. Wschody były późne, dopiero po 4 tygodniach od zasiania. Pod koniec maja rośliny wykształciły jedynie 6–8 liści. W tym momencie ich wzrost był już dynamiczny – mówił w Mochełku dr hab. Edward Wilczewski z Katedry Agrotechnologii bydgoskiego UTP.

W doświadczeniu na obydwu stanowiskach wysiano 123 tys. roślin na m2. Podczas prowadzonych na UTP badań w tej części okresu wegetacyjnego buraków zostały sprawdzone oraz zmierzone pierwsze właściwości dla poszczególnych sposobów uprawy.

Nowe odmiany

W Mochełku zostały także omówione nowości odmianowe buraków cukrowych i nowe produkty do zawalczania chwościka buraka. Odmiany: Alegra, Contenta i Bravura rekomendowane są dla różnych terminów zbiorów oraz stanowisk glebowych. Alegra to odmiana wykazująca odporność na chwościka. W doświadczeniach rejestracyjnych, w opcji bez ochrony, osiągnęła 103,2% i 103,8% wzorca w plonie technologicznym. Odmiana Contenta charakteryzuje się dobrym gospodarowaniem wodą. Zwykle odmiany na suszę reagują zdrzucając dolne liście. Contntenta liście zachowuje, co jest jej cechą charakterystyczną. Dodatkowo wykazuje średnią odporność na chwościka i wysoką tolerancję na mątwika burakowego. Odmiana Bravura, ma dużą przydatność dla przemysłu cukrowniczego dzięki temu, że rośliny zawierają niewielkie ilości azotu α-aminowego, sodu oraz potasu. Jest też odporna na rizomanię.

Nowe fungicydy

Rolnikom przedstawiono także nowo wprowadzone fungicydy do zwalczania chwościka buraka. To bardzo ważne, bo wieloletnie stosowanie tych samych starszych preparatów i substancji czynnych doprowadziło do wykształcenia odporności chwościka na ich działanie.

– Przeprowadzone w latach 2011–2013 przez prof. Jacka Piszczka z IOR – PIB w Poznaniu badania wykazały, że do 57,1% izolatów sprawcy chwościka buraka jest odpornych na epoksykonazol. W przypadku tetraconazolu odporność sięgała 30%, tebukonazolu 71,4%, a tiofanatu metylowego nawet 100% – mówił Jerzy Włodarski z firmy Syngenta.

W takim razie, jak plantatorzy mają walczyć z chorobami grzybowymi buraka? Powinni używać produktów zawierających dwie różne substancje czynne, a przy koniecznych dwóch zabiegach stosować rotację substancji. Doskonałą skuteczność ochrony buraków przed chwościkiem mogą zapewnić dwa nowe produkty Armure oraz Spyrale.

– Armure ma dwie substancje czynne, difenoconazol i propiconazol działające zapobiegawczo, jak i interwencyjnie, które do tej pory w burakach nie były stosowane – mówi Jerzy Włodarski. – Preparat poza silną ochroną przed chwościkiem, skutecznie zwalcza mączniaka prawdziwego.

Na dwóch substancjach (fenpropidyna z grupy morfolin oraz difekonazol z grupy triazoli) oparty jest drugi nowy fungicyd Spyrale. Ten środek także działa zapobiegawczo i interwencyjnie. Przy dużym zagrożeniu chwościkiem te dwa fungicydy rozwiązują problem, a kolejność ich stosowania wyznacza karencja. Spyrale ma 28 dni, Armure – 21. Wszystko zależy od tego, w jakim natężeniu i kiedy będzie występował chwościk i inne choroby buraka.

Tomasz Ślęzak

Partner serwisu