Uprawa papryki: nowe odmiany i technologie

Uprawa papryki: nowe odmiany i technologie

Wiemy, że wielu naszych Czytelników specjalizuje się w uprawie roślin albo łączy produkcję roślinną z hodowlą i i chowem zwierząt. Nie brakuje jednak gospodarstw, które uzupełniają swoje dochody produkcją warzyw.

r e k l a m a

Może warto w przyszłości zainteresować się uprawą papryki, a jeżeli tak, to przykładem wdrażania nowych technologii i uprawy nowych odmian tej rośliny jest region radomski. Właśnie ten region znany jest z tunelowej uprawy papryki, dlatego też tego lata w miejscowości Dęba koło Przytyka, odbyło się  spotkanie poświęcone nowoczesnej uprawie.

Paprykowe święto

już po raz kolejny zorganizowała firma Syngenta we współpracy z Yara Poland i firmami partnerskimi. Największe zainteresowanie wzbudzała odmiana Yecla F1, która mimo obecności na rynku od 10 lat, ciągle jest wzorcem nie do przebicia przez rynkowych konkurentów. Spotkanie odbyło się tuż na początku sezonu zbioru papryk czerwonych z tuneli foliowych. Jak przypomniał Wojciech Wojcieszek z firmy Yara, ten sezon był wyjątkowo trudny dla producentów papryki w tunelach, gdzie wiosenne (majowe) przymrozki w niejednym gospodarstwie całkowicie zniszczyły nasadzenia, a długo utrzymujące się chłody hamowały wzrost roślin.

Dlatego tak ważne było w tym roku  poprawne odżywianie roślin, tak by zniwelować skutki niekorzystnych zjawisk pogodowych i przyśpieszyć wzrost roślin. Jak radził specjalista – to można zrobić poprzez umiejętnie prowadzone nawożenie, najlepiej poprzez fertygację. W początkowym okresie uprawy rośliny miały duże problemy z pobieraniem fosforu, a aby to zniwelować, warto było nawozić rośliny dolistnie np. z użyciem Kristalonu żółtego. Do fertygacji z kolei warto używać takich produktów jak Superba Zielona Forte, uzupełnianą saletrą wapniową Calcinit oraz Krista MgS czy Krista MAG, będące źródłem magnezu. Parametry przygotowanych pożywek powinny być dostosowane do składu chemicznego wody (rozpoznanego na podstawie analizy wody), gdzie zazwyczaj konieczne jest zakwaszanie pożywek.

Nawożenie dopasowane

do odmiany to ważna zasada w produkcji papryki, czego dobrym przykładem jest topowa odmiana papryki Yecla F1. Yecla to zarazem podstawowa odmiana uprawiana w gospodarstwie Eweliny i Łukasza Jankowskich, którzy byli gospodarzami święta papryki w miejscowości Dęba.  W tym roku gospodarze nasadzenia rozpoczęli pod koniec kwietnia, a przy produkcji rozsady korzystali z gotowej pikówki w tacach, którą dostarczyła Grupa Producentów Rozsad Krasoń. Jankowscy uprawiają paprykę w tunelach o łącznej powierzchni 2,5 ha, a główną odmianą od lat pozostaje właśnie Yecla F1.

Jak mówił Łukasz Jankowski – jest to odmiana wymagająca, czasem nieco kapryśna, ale w efekcie odwdzięczająca się wysokimi plonami i znakomitą jakością owoców. Bardzo dobrze wiąże owoce, które szybko dorastają. To pozwala uzyskać wysoki plon wczesny a w efekcie wysoki plon końcowy. W  zależności od roku, plon jaki gospodarze uzyskują ze standardowego tunelu foliowego (240 m2) wynosi około 2 tony papryki, a bywają lata, że jest nawet wyższy. Ważnym plusem odmiany jest jej mała podatność na grzyby Fusarium.



Ewelina i Łukasz Jankowscy – gospodarze paprykowego święta  zorganizowanego z Syngenta we współpracy z Yara Poland i firmami partnerskimi

Yecla F1 to odmiana

bardzo dobra do sprzedaży na rynku krajowym, ale też na eksport. Jak podkreślał Mariusz Kwiatkowski z Syngenta Yecla F1 jako jedna z pierwszych wybarwia się na czerwono – i przy dobrym prowadzeniu plonuje równomiernie do końca uprawy i praktycznie wszystkie owoce można zebrać na czerwono. Kształt, wyrównanie i jednolitość sprawiają, że Yecla jest standardem w uprawie papryki i nie ma sobie równych.

W trakcie spotkania prezentowano też nieco późniejszą odmianę Beniel F1, która tworzy trochę cięższe i większe owoce niż Yecla, o masie około 200 g. Zapewnia również bardzo dobre plonowanie, co jest zasługą m.in. silnego wigoru i dużej siły wzrostu. Trzecia z prezentowanych odmian to Balta F1, cechująca się również przydatnością do uprawy w otwartym gruncie. Jest odmianą, która oferuje największe owoce dorastające do masy 250 g. Z tego względu jest to odmiana polecana dla tych którzy kierują paprykę do sprzedaży na krajowym rynku.

Spotkanie w gospodarstwie państwa Jankowskich było doskonałą okazją do zapoznania się z różnymi technologiami uprawy papryki. Jest tu ona bowiem realizowana w prostych tunelach pojedynczych, ale też zblokowanych obiektach różnego typu, jak również tunelach z pompowaną podwójną folią, które początkowo wykorzystywane są do produkcji rozsady, później są używane pod uprawę towarową papryki.

Marek Kalinowski
Zainteresował Cię ten artykuł?
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii