StoryEditorZiemniaki

Ziemniaki średniowczesne - lista zalecanych odmian

08.04.2020., 18:04h
Plon ziemniaków w każdej grupie wczesności determinowany jest ilością opadów i temperaturą w czasie wegetacji.  W temperaturze powyżej 29 st. C bulwy nie zawiązują się. Jeżeli zatem w czasie tuberyzacji pojawią się upały nie można oczekiwać dobrego plonu.
Optymalna temperatura dla wzrostu i rozwoju ziemniaka to ok. 20 st. C. Ziemniaki z grupy średniowczesnych dają plon handlowy bulw po 90-100 dniach od posadzenia, ale też to ta grupa wczesności może pzrechodzić okres tuberuyzacji w szczycie upałów

Odmiany rekomendowane

Dziś przedstawiamy na mapie Listy Odmian Zalecanych ziemniaków jadalnych średniowczesnych na 2020 r., a w Tabeli ważniejsze cechy tych odmian. W tej grupie wczesności na LOZ znajduje się 8 odmian. Od kilku sezonów niezmiennie liderami tej listy są dwie odmiany – Satina i Tajfun, a w gronie rekomendowanych w ostatnich latach są także: Jurek, Oberon,  Mazur i Laskara.

Do tych odmian w rekomendacjach na 2019 r. po raz pierwszy dołączył Lech, w w tym roku po raz pierwszy dołączyła odmiana Bojar. Przy okazji omawiania LOZ odmian średniowczesnych ziemniaka dodam, że wśród odmian średniopóźnych i późnych jest tylko odmiana Jelly. Czym się charakteryzują te najczęściej polecane odmiany? Poniżej charakterystyka (wg COBORU) wszystkich rekomendowanych odmian średniowczesnych oraz odmiany Jelly:
  • Satina jest odmianą w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym o bardzo dobrym smaku. Charakteryzuje się bulwami bardzo dużymi, okrągło owalnymi, bardzo kształtnymi o płytkich oczkach i żółtym miąższu. Odmiana bardzo plenna o bardzo dużym udziale w plonie frakcji handlowej. Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego, średnio odporna na wirusa Y, odporna na wirusa liściozwoju. Podatna na porażenie przez zarazę ziemniaka.
  • Tajfun jest odmianą w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do mączystego. Charakteryzuje się bulwami bardzo dużymi, owalnymi, kształtnymi o płytkich oczkach i żółtym miąższu. Odmiana bardzo plenna o bardzo dużym udziale w plonie frakcji handlowej. Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego, odporna na wirusy, średnio odporna na porażenie zarazą ziemniaka.
  • Jurek jest odmianą w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do lekko mączystego o dobrym smaku. Bulwy bardzo duże, okrągłoowalne o dość regularnym kształcie, płytkich oczkach i żółtej skórce. Barwa miąższu żółta. Plenność dobra, duży udział frakcji handlowej w plonie ogólnym. Odporność na wirusa Y duża do bardzo dużej, liściozwoju średnia do dużej, na zarazę ziemniaka średnia. Odmiana odporna na patotyp Ro1 mątwika ziemniaczanego.
  • Lech jest odmianą w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do ogólnoużytkowego lekko mączystego, o dobrym smaku. Bulwy średniej wielkości, okrągłoowalne, o bardzo regularnym kształcie, oczka płytkie, skórka gładka, jasnoczerwona, miąższ jasno żółty. Plenność dość dobra, stabilna w latach badań; duży udział frakcji handlowej w plonie ogólnym. Odporność na wirusa Y duża, na zarazę ziemniaka średnia. Odmiana odporna na patotyp Ro1 mątwika ziemniaczanego.
  • Mazur jest odmianą w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do lekko mączystego o przeciętnym smaku. Bulwy bardzo duże, owalne o regularnym kształcie, średnio płytkich oczkach i żółtej skórce. Barwa miąższu jasnożółta. Plenność dobra, duży udział frakcji handlowej w plonie ogólnym. Odporność na wirusa Y i liściozwoju duża, na zarazę ziemniaka średnia. Odmiana odporna na patotyp Ro1 mątwika ziemniaczanego.
  • Bojar jest odmianą w w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do lekko mączystego, o dość dobrym smaku. Bulwy duże do bardzo dużych, okrągłoowalne, o regularnym kształcie, oczka płytkie, skórka żółta, miąższ jasnożółty. Plenność duża, stabilna w latach badań; duży udział frakcji handlowej w plonie ogólnym. Odporność na wirusa Y duża do bardzo dużej, na zarazę ziemniaka średnia. Odmiana odporna na patotyp Ro1 mątwika
    ziemniaczanego.
  • Laskara jest odmianą w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do lekko mączystego, o dość dobrym smaku. Charakteryzuje się bardzo dużymi bulwami  o regularnym, okrągłoowalnym kształcie, średnio płytkich oczkach,  żółtej skórce i jasnożółtym miąższu. Plenność zróżnicowana w latach badań od słabej do dobrej, duży udział frakcji handlowej w plonie ogólnym. Odporna na wirus Y i liściozwoju oraz średnio odporna na zarazę ziemniaka. Odmiana odporna na patotyp Ro1 mątwika ziemniaczanego.
  • Oberon jest odmianą w typie konsumpcyjnym sałatkowym do ogólnoużytkowego, o dobrym smaku. Bulwy duże, owalne, o regularnym kształcie, dość płytkich oczkach i czerwonej skórce. Barwa miąższu jasno żółta. Plenność dobra; duży udział frakcji handlowej w plonie ogólnym. Odporność na wirusa Y duża do bardzo dużej, liściozwoju średnia do dużej,  na zarazę ziemniaka mała. Odmiana odporna na patotyp Ro1 mątwika ziemniaczanego.
  • Jelly jest odmianą średniopóźną, jadalną, w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym o dobrym smaku. Charakteryzuje się bulwami bardzo dużymi, owalnymi, kształtnymi o płytkich oczkach i żółtym miąższu. Odmiana bardzo plenna o dużym udziale w plonie frakcji handlowej. Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego, bardzo odporna na wirusa Y i średnio odporna na wirusa liściozwoju, średnio odporna na porażenie zarazą ziemniaka. Zalecana do uprawy w całym kraju, w rejonach dużego zagrożenia wirusami wymaga częstej wymiany sadzeniaków.

Ważniejsze cechy jadalnych odmian średnio wczesnych ziemniaka znajdujących się na LOZ

Odmiana

Plon ogólny  w 2019 r. w % w stosunku do wzorca (plon ogólny wzorca 435 q/ha)

Zawartość skrobi w %

Udział plonu handlowego w plonie ogólnym w %

Odporność na porażenie zarazą ziemniaka (liście) w skali 9 st.

Parch zwykły w skali 9 st.

Smak w skali 9 st.

Porażenie chorobami przechowalniczymi
w skali 9 st.

Satina

102

13,2

95

3

8,2

7,5

7

Tajfun

100

15,7

96

5

7,9

7

6

Jurek

104

13,3

93

4,5

7,8

7,2

8

Lech

101

13,6

89

5

7,8

6,9

-

Mazur

99

15

-

3

-

6,6

-

Bojar

110

13,6

95

4,5

8

6,8

-

Laskara

96

15,4

95

4,5

-

6,7

7

Oberon

-

-

93

3,5

8,2

7

8



Marek Kalinowski
Zdjęcie Główne: Pixabay
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 13:55