r e k l a m a

Partner serwisu

Ziemniaki: średnio wczesne odmiany z LZO

Uprawa
Data publikacji 25.04.2017r.

Odmiany ziemniaka są klasyfikowane do grup wczesności na podstawie długości okresu wegetacji, po którym w sposób naturalny dojrzewają i zbierany jest plon handlowy.

Odmiany z grupy bardzo wczesnych dają plon handlowy po 60-70 dniach od posadzenia, odmiany wczesne po 80–90 dniach, odmiany średnio wczesne po 90–100 dniach, odmiany średnio późne po 110–120 dniach, a późne mają okres wegetacji do 140 dni.

r e k l a m a



Lubią umiarkowane ciepło

Olbrzymia ilość wyhodowanych na świecie odmian ziemniaka różni się między sobą zawartością skrobi, kształtem, zabarwieniem i wielkością bulw, barwą kwiatów i pokrojem łodygi, ale przede wszystkim plennością i odpornością na choroby i szkodniki.

Ziemniaki to roślina bardzo wrażliwa na temperaturę panującą w czasie wegetacji. Ich nać obumiera w temperaturze 1–2 st. C poniżej zera. W temperaturze powyżej 29 st. C bulwy nie zawiązują się. Optymalna temperatura dla wzrostu i rozwoju ziemniaka wynosi ok. 20 st. C.


Smak ziemniaków jako cecha oceniana w COBORU w skali 9 st. jest subiektywną informacją. Dla konsumenta oczywiście smak jest istotny, ale nie mniej ważna jest barwa miąższu i zdrowa skórka

Odmiany rekomendowane

Dziś przedstawiamy na mapie Listy Zalecanych Odmian ziemniaków jadalnych średnio wczesnych. Poniżej prezentujemy charakterystykę (wg COBORU) czterech odmian zalecanych do uprawy w większości województw. W tabeli znajduje się zestawienie najważniejszych cech wszystkich ziemniaków średnio wczesnych znajdujących się na LZO ze zbiorów w 2015 r. Pamiętajmy, że był to rok trudny z suszą i wysokimi temperaturami, co mocno odbiło się na plonowaniu ziemniaków.

  • Tajfun – odmiana średnio wczesna, jadalna, w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do mączystego. Charakteryzuje się bulwami bardzo dużymi, owalnymi, kształtnymi, o płytkich oczkach i żółtym miąższu. Odmiana bardzo plenna, o bardzo dużym udziale w plonie frakcji handlowej. Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego, na wirusy, średnio odporna na porażenie zarazą ziemniaka.
  • Satina – odmiana średnio wczesna, jadalna, w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym o bardzo dobrym smaku. Charakteryzuje się bulwami bardzo dużymi, okrągłoowalnymi, bardzo kształtnymi, o płytkich oczkach i żółtym miąższu. Odmiana bardzo plenna, o bardzo dużym udziale w plonie frakcji handlowej. Odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego, średnio odporna na wirusa Y, odporna na wirusa liściozwoju. Podatna na porażenie przez zarazę ziemniaka.
  • Laskara – odmiana średnio wczesna, w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do lekko mączystego, o dość dobrym smaku. Charakteryzuje się bardzo dużymi bulwami  o regularnym, okrągłoowalnym kształcie, średnio płytkich oczkach,  żółtej skórce i jasnożółtym miąższu. Plenność zróżnicowana w latach badań od słabej do dobrej, duży udział frakcji handlowej w plonie ogólnym. Odporna na wirusa Y i liściozwoju oraz średnio odporna na zarazę ziemniaka. Odmiana odporna na patotyp Ro1 mątwika ziemniaczanego.
  • Finezja – odmiana średnio wczesna, jadalna, w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym do lekko mączystego. Bulwy bardzo duże do dużych, okrągłoowalne, o płytkich oczkach i jasnożółtym miąższu. Plenność bardzo dobra, udział frakcji handlowej w plonie duża. Zawartość skrobi ok. 14,5%. Przydatna również do produkcji frytek. Odporna na mątwika ziemniaczanego, odporna na wirusy Y i liściozwoju, dość podatna na porażenie zarazą ziemniaka.



Marek Kalinowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a