Zioła w użytkach zielonych - korzystnie wpływają na laktację i kondycję zwierząt

Uprawa Użytki zielone
Data publikacji 26.12.2017r.

Na temat wpływu ziół na parametry produkcyjne krów mlecznych wykonano w Polsce wiele doświadczeń. Wynika z nich np. że kminek zwyczajny mocno oddziałuje na wzrost wydajności mlecznej, zaś jeżówka purpurowa wyraźnie podnosi zawartość białka i tłuszczu w mleku.

Obok wymienionych ziół cenne w poroście użytków zielonych i w diecie krów mlecznych są także: krwawnik pospolity, lebiodka pospolita, koper ogrodowy, rumianek pospolity, babka lancetowata czy mniszek lekarski.


Leczą, pobudzają apetyt

Zioła występujące w poroście traw wzbogacają paszę w mikroelementy, witaminy, glikozydy, alkaloidy, związki flawonowe, garbniki i inne związki, które wykazują działanie profilaktyczne, lecznicze i antyseptyczne. Są one cennym składnikiem runi wpływającym na apetyt pobieranie paszy przez zwierzęta, ale jeśli występują w poroście w umiarkowanych ilościach. Generalnie przyjmuje się, że udział ziół łąkowo-pastwiskowych w runi nie powinien przekraczać 10%.

Oczywiście utrzymanie użytku zielonego z takim udziałem ziół w poroście jest praktycznie niemożliwe, ale trzeba wiedzieć, że jest to bardzo cenny składnik zielonki. Jak wiemy, mniszek lekarski z racji nazwy też jest ziołem i jego umiarkowany udział jest korzystny. W praktyce szybko opanowuje porost, staje się chwastem, a jego sucha masa w nadmiarze jest balastem w paszy.



  • Umiarkowany 10% udział ziół w runi jest bardzo korzystny, ale bardzo trudno jest kontrolować te proporcje. Np. mniszek lekarski bardzo szybko opanowuje porost stając się chwastem i balastem w zielonce


Wymienione na początku najbardziej wartościowe zioła, do których trzeba dorzucić przywrotniki nie zawsze chcą rosnąć na użytkach zielonych i są z niego wypierane przez konkurencyjne chwasty, np.: ożeń polny, skrzyp błotny, kuklik zwisły, jaskier ostry i jaskier rozłogowy.

Co za dużo, to niezdrowo

Między gatunkami ziół występują istotne różnice ze względu na specyficzne związki, ale też zawartość makro- i mikroelementów. Wszystkie co prawda zawierają na ogół dużo potasu, magnezu i wapnia, optymalne ilości miedzi i cynku i ale mało fosforu, ale np. krwawnik pospolity zawiera istotnie więcej magnezu,  sodu i manganu oraz istotnie mniej – wapnia, miedzi i cynku. Krwawnik chętnie zjadany przez bydło stymuluje przemianę materii i krążenie krwi, ale długotrwałe skarmianie pasz z dużym jego udziałem może być szkodliwe ze względu na występujące w nim alkaloidy i glikoalkaloidy.



  • Krwawnik lekarski pobudza do pracy gruczoły mleczne i zwiększa mleczność krów


Przywrotnik pospolity wyróżnia się natomiast istotnie niższą zawartością fosforu, ale jest ziołem najbardziej zasobnym w potas i wapń.
Ze względu na dużą zawartość białka i substancji mineralnych, wartość paszowa przywrotników  bywa porównywana do koniczyn. Przywrotniki zawierają substancje ułatwiające przemianę materii, przeciwdziałające nieżytom jelit, zwiększają sekrecję mleka i dodatnio wpływają na jego wartość.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

Partner serwisu