r e k l a m a

Partner serwisu

Żniwa kukurydzy wcześniej niż zazwyczaj – na co zwrócić uwagę?

Uprawa Kukurydza
Data publikacji 30.08.2019r.

W woj. lubuskim, wielkopolskim i łódzkim , gdzie zagrożenie suszą w kukurydzy jest największe już rozpoczęły się żniwa kukurydzy na kiszonkę. I nie ma się co dziwić rolnikom, gdyż optymalny termin na zbiór kukurydzy na kiszonkę trwa zaledwie tydzień.

Mimo deszczu kukurydza wciąż jest narażona na suszę rolniczą 

r e k l a m a

Ostatnio spadło w kraju trochę deszczu i to powinno przynajmniej ułatwić wschody rzepaku. Wody jest za mało, aby wyraźnie poprawił się badany przez IUNG–PIB  w Puławach Klimatyczny Bilans Wodny. Woda z opadów zwilża wierzchnią warstwę, ale do korzeni kukurydzy już nie dociera.

Kukurydza na kiszonkę i ziarno wg ostatniego raportu KBW z danymi do 10 sierpnia była zagrożona suszą w blisko 70% gmin w Polsce. Spośród monitorowanych upraw najbardziej zagrożona suszą jest właśnie kukurydza, a największa powierzchnia kukurydzy zagrożona suszą jest w woj.: lubuskim – 91,54%, wielkopolskim – 85,47% i łódzkim – 75,60% zagrożenia. 

 

Monitoring suchej masy w kukurydzy na kiszonkę

Niestety, w tych województwach żniwa kukurydzy na kiszonkę już trwają. M.in. dlatego firma Limagrain znacznie wcześniej rozpoczęła monitoring zawartości suchej masy kukurydzy na kiszonkę. Za tydzień przedstawimy fotoreportaż z monitoringu, w którym redakcja „Tygodnika Poradnika Rolniczego” uczestniczy z firmą Limagrain.

Świeże dane monitoringu będziemy zamieszczać w wydaniu gazetowym TPR. Można je także znaleźć na naszej stronie internetowej (www.tygodnik-rolniczy.pl) i stronie Limagrain (www.lgseeds.pl/ekspert-kiszonkowy). Na potrzeby monitoringu firma wybrała gospodarstwa w różnych rejonach kraju, w których są odmiany LG kukurydzy o różnej wczesności FAO. Ze szczegółami badań można zapoznać się na stronie internetowej. Jakie są dane. 

Aktualnie dostępne na dzień 10 sierpnia (podajemy FAO badanej odmiany i w nawiasie procent suchej masy całych roślin):

  • Otmuchów (pow. nyski. woj. opolskie) FAO 230 (30%), FAO 240 (31%), FAO 250 (33%), FAO 270 (33%);
  • Strzegom (pow. świdnicki, woj. dolnośląskie) FAO 240 (29%), FAO 270 (25%):
  • Słupia (pow. jędrzejowski, woj. świętokrzyskie) FAO 230 (31%), FAO 240 (31%), FAO 250 (30%), FAO 270 (31%);
  • Skaryszew (pow. radomski, woj. mazowieckie) FAO 230 (35%), FAO 240 (35%), FAO 250 (32%), FAO 270 (31%);
  • Borek Wlkp. (pow. gostyński, woj. wielkopolskie) FAO 230 (32%), FAO 240 (31%), FAO 250 (29%), FAO 270 (29%);
  • Nakło n. Notecią (pow. nakielski, woj. kujawsko-pomorskie) FAO 240 (31%), FAO 250 (27%), FAO 270 (26%);
  • Zambrów (pow. zambrowski, woj. podlaskie) FAO 230 (28%), FAO 240 (28%), FAO 250 (25%), FAO 270 (20%). 

Optymalne okno na zbiór kukurydzy na kiszonkę trwa ok. tygodnia tj. kiedy zawartość suchej masy z całych roślin mieści się w przedziale od 20 do 35%.
Optymalne okno na zbiór kukurydzy na kiszonkę trwa ok. tygodnia tj. kiedy zawartość suchej masy z całych roślin mieści się w przedziale od 20 do 35%. Trafienie ze zbiorem w optymalnej fazie dojrzałości to jedno, ale drugie co decyduje o jakości kiszonki, to sprawny i dokładny zbiór, ugniecenie i szybkie zamknięcie pryzmy z kiszonką

Monitoring na własnym polu kukurydzy

Pamiętajmy, dane z monitoringu są bardzo dokładnie zbadane, ale poglądowe. Warto wiedzieć, w jakim tempie w okolicy dosycha kukurydza, ale trzeba dokładnie obserwować własne plantacje. Zachęcamy do śledzenia monitoringu zawartości suchej masy również w tym roku, zwłaszcza że jest to trudny i suchy rok. Przypominamy, że sucha masa to podstawowy i dość łatwy do wyznaczenia parametr charakteryzujący gotowość kukurydzy do zbioru.  

Jest kilka metod organoleptycznej oceny suchej masy i wyznaczania dojrzałości kiszonkarskiej kukurydzy
Jest kilka metod organoleptycznej oceny suchej masy i wyznaczania dojrzałości kiszonkarskiej kukurydzy. Wszystkie opierają się na śledzeniu tzw. linii mlecznej ziarniaków i przybliżymy je w Tygodniku Poradniku Rolniczym w nr. 36/2019 
 

Optymalny zakres suchej masy dla kukurydzy to od 30 do 35%

Badania jakości kiszonek i analizy żywieniowe wykazują, że dla kukurydzy optymalny zakres suchej masy mieści się w granicach 30–35%. Poziom suchej masy w tych granicach zależnie od pogody utrzymuje się ok. tygodnia do 10 dni i tyle czasu (od 30% s.m.) mamy na przeprowadzenie zbioru kukurydzy na kiszonkę.
Przy tych parametrach i zachowaniu reżimu agrotechnicznego (optymalne rozdrobnienie sieczki, szybki transport, ugniecenie i szczelne zamknięcie kiszonki)  uda nam się przygotować kiszonkę o najlepszych parametrach jakościowych. Więcej o tym, jak określać dojrzałość kiszonkarską kukurydzy, jak można poprawić jakość kiszonki regulując wysokość cięcia i co robić, kiedy przegapimy optymalną suchą masę, napiszemy za tydzień. 

Do poziomu zawartości suchej masy musimy dopasować parametry pracy sieczkarni. Zasada, to im suchszy materiał, tym drobniejsza sieczka
Do poziomu zawartości suchej masy musimy dopasować parametry pracy sieczkarni. Zasada, to im suchszy materiał, tym drobniejsza sieczka

 

Czy mimo suszy uda się pobić rekord plonowania kukurydzy?

Z danych przedstawionych na początku wynika, że kukurydza jest w tym roku rośliną najmocniej zagrożoną suszą. Niemniej do naszej redakcji dotarła informacja o próbie bicia polskiego rekordu plonowania kukurydzy. Rok na to nie jest dobry, ale też będzie to miało miejsce w rejonie, gdzie kukurydza rośnie w br. w miarę normalnie. Konkretnie będzie to miało miejsce 4 września br. o godz. 11.00 w  Gospodarstwie Rolnym Andrzeja Trzeciaka w Trzyrzeczu (powiat sokólski woj. podlaskie). Tego dnia odbędzie się próba ustanowienia oficjalnego Rekordu Polski w plonie ogólnym świeżej masy kukurydzy z hektara. 
Więcej na ten temat można przeczytać w artykule: 

"Czy zostanie pobity rekord Polski w kukurydzy?" 

Marek Kalinowski 
Fot. Marek Kalinowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody