r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

2 przepisy na pyszne ciasto na karnawał: krówka i ciasto węgierskie

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 11.01.2020r.

Karnawał to czas zabaw i radości. W tym okresie możemy bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na chwile słodkości. Nasza propozycja na karnawałowe imprezy i spotkania to dwa przepyszne ciasta, które skuszą każdego: krówka i ciasto węgierskie.

r e k l a m a

Ciasto węgierskie

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 8 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka

Składniki na krem czekoladowy:

  • 1,5 litra mleka
  • 15 łyżek mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki rumu (lub 2 łyżeczki ekstraktu/aromatu rumowego)

Składniki na polewę czekoladową:

r e k l a m a

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • posypka cukrowa

Jak przygotować ciasto węgierskie?

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem. Dodać cukry, śmietanę, jajka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie podzielić na 6 równych części. Przygotować prostokątną formę. Każdą część ciasta po kolei wałkować na cienki placek na papierze do pieczenia (posypując wałek mąką, by ciasto się nie kleiło), następnie przenieść na blachę. Piec 13–15 minut w temperaturze 180°C, do lekko złotego koloru. Upiec w taki sam sposób 6 jednakowych placków.

Litr mleka zagotować z cukrem. Dodać czekoladę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe mleko z kakao, rumem i mąką pszenną. Wlać do wrzącego mleka i mieszając, zagotować (jak budyń). Formę, w której pieczone były blaty, wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej pierwszy z placków. Na niego wyłożyć część gorącego kremu, przykryć drugim plackiem. Czynność powtarzać, aż do ostatniego placka. Ciasto obciążyć (np. drewnianą deską) i przechowywać w chłodnym miejscu (najlepiej przez noc). Masło umieścić w małym garnuszku, roztopić na małym ogniu. Dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Na wierzch wylać polewę czekoladową, równo rozprowadzić po powierzchni i posypać dowolną posypką cukrową.

Ciasto węgierskie
  • Ciasto węgierskie 

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody